4 yıl sonra ilk! Merkez Bankası açıkladı: 19 Mart’tan sonra iki kez piyasaya doğrudan müdahale edilmiş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövizdeki sert yükselişe karşı ilk kez piyasaya müdahale etti. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınmasının ardından, 19 Mart’ta döviz piyasasında büyük dalgalanmalar yaşanmıştı.

Merkez Bankası, uzun bir süreden sonra piyasaya doğrudan müdahale ettiğini açıkladı. TCMB’nin internet sitesinde yayımlanan verilere göre, 24 Mart ve 28 Mart tarihlerinde toplamda iki kez müdahale gerçekleştirildi.

24 Mart’ta yapılan ilk müdahalede 295 milyon dolarlık döviz satışı yapıldı. Bu müdahalenin ardından 28 Mart’ta ise 839 milyon dolarlık bir döviz satışı daha gerçekleştirildi. İBB operasyonuna yönelik yapılan bu iki müdahalenin toplam tutarı 1 milyar 134 milyon doları buldu.

Öte yandan, operasyonun ekonomik etkileri ve döviz kuru dalgalanmaları, mevcut yönetim tarafından İmamoğlu’na yapılan operasyonlarla bağlantılı olarak açıklanmamıştı. Ancak, TCMB’nin müdahaleleri bu durumu açıkça ortaya koydu.

Merkez Bankası, dalgalı döviz kurlarına karşı bazen piyasalara doğrudan müdahale etmektedir. Ancak, bu müdahale yöntemi nadiren kullanılmaktadır. Son müdahale, 17 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilmişti. Merkez Bankası’nın alım yönündeki en son müdahalesi ise 15 Şubat 2006 tarihine dayanmaktadır.

Doğrudan döviz müdahalelerinin ardından TCMB, müdahalenin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay sonra ayın ilk iş gününde verilerini yayımlamaktadır.

Related Posts

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

Türkiye ve Yunanistan arasında turizmde işbirliği!

Türkiye ile Yunanistan arasında turizmde işbirliğini güçlendirecek protokol imzalandı.

Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında 6,2 milyar dolarlık iş üstlendi

Türk müteahhitlik sektörünün bu yılın ilk yarısında yurt dışında üstlendiği projelerin tutarı 6,2 milyar dolara ulaştı.

Zamlar yağmur gibi yağıyor… Erdoğan halk için o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla ilk 6 aydaki enflasyon farkları netlik kazanırken, temmuzda memur ve emekli aylıklarına yapılacak artışın yanında yılın ikinci yarısında uygulanacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da…

Zamlar yağmur gibi yağmadan son çıkış! Erdoğan o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Mevcut tarife listelerine göre hesaplanan bu maktu artışları uygulamaya koymama, sıfırlama, yüzde düşürme ya da yüzde 50 artırma yetkisi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da.

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.