ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance’ten Gazze’deki Ateşkese Dair Açıklamalar
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Gazze’deki ateşkes planıyla ilgili olarak Türkiye’nin yapıcı rolüne vurgu yaparak, Gazze’de konuşlanacak yabancı güçlerin kim olacağına dair bir zorlamanın olmayacağını belirtti. Vance, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve damadı Jared Kushner ile birlikte İsrail’de gerçekleştirdikleri temasların ardından, Gazze Şeridi’ndeki ateşkesin uygulanması ve gözetimi için ABD ve İsrail’in kurduğu merkezde basın toplantısı düzenledi.
Vance, Batı medyasını eleştirerek, her ihlal yaşandığında ateşkesin sona erdiği başlıklarını attıklarını belirtti. Sürecin ilerlediğini ancak zaman alacağını vurgulayan Vance, “Ateşkes bitmedi. İki taraf da uzun süredir çatışıyor, bu tür olaylar olabiliyor.” ifadesini kullandı.
Hamas’ın silahsızlandırılması gerektiğini belirten Vance, silah bırakan Hamas mensuplarına af sağlanacağını dile getirdi. Vance, Hamas’ın sürecin ilerlemesi ve Gazze’de yeniden yapılanmanın başlaması için bu adımı atması gerektiğini sözlerine ekledi.