Rahim ağzı kanserine karşı en güçlü kalkan: HPV aşısı

Rahim Ağzı Kanseri ve HPV Hakkında Prof. Dr. Buyru’dan Önemli Açıklamalar

Prof. Dr. Buyru, rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ve Human Papilloma Virüsü’nün (HPV) bu kansere yol açtığını belirtti. Bu konuda önemli bilgiler paylaşan Buyru, bu kanser türünü önlemenin iki temel yolundan bahsetti.

Buyru’nun vurguladığı önlemler arasında öncelikle bütün topluma, belirli yaş aralığında kız ve erkek çocuklarına HPV aşısı yapılması gerektiğini belirtti. Aşı sayesinde HPV’ye bağlı enfeksiyonların büyük ölçüde önlenebileceğini ifade etti. Ayrıca aşı yapılmış olsa bile 21 yaş üstü kadınların HPV açısından taranması ve pap smear testi ile rahim ağzı kanserine dönüşebilecek olası sorunların araştırılmasının önemine değindi.

Türkiye’nin HPV tarama programıyla başarılı bir ülke olduğunu vurgulayan Buyru, gelişmiş ülkelerde hem aşılama hem de tarama yönteminin etkin bir şekilde uygulanmasının rahim ağzı kanserinin daha az görülmesine katkı sağladığını belirtti. Ancak gelişmemiş ülkelerde sosyoekonomik sebeplerle ve eksik tarama yöntemleriyle rahim ağzı kanserinin daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Buyru, sağlık Bakanlığının Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile hekimliklerinde ücretsiz olarak uygulanan HPV tarama yönteminin önemine değindi. Tarama sonucunda sorun tespit edilirse ileri tedbirler alınarak hastalığın toplumdan uzaklaştırılmasının hedeflendiğini aktardı.

Son olarak, Buyru evli veya cinsel aktivitesi olan 21 yaş üstü kadınlara yöntemleri önerirken, daha önce cinsel ilişkisi olmayan kadınlar için bu tarama yöntemlerine ihtiyaç olmadığını belirtti. Çünkü rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğunu tekrar vurguladı.

Related Posts

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

“Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı!

“Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı önemli uyarı! Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sokaklarımızın ABD ve Kanada gibi esrar kokmasını istemiyorsak bu tarihi hatadan dönülmeli.”

Melis Fis Skolyoz Öyküsünü Anlattı

Melis Fis Skolyoz neden olur? Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, skolyoz hikayesini anlattı. 

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.