Suriyelilerin Dönüşü Tekstilcileri Endişelendiriyor

Türkiye’deki Suriyelilerin Ülkelerine Dönüşü Tekstilcileri Tedirgin Ediyor

Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönmeye başlaması, Adana’daki tekstil sektörünü endişelendirdi.

Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesiyle birlikte iç savaşın sona ermesi, Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşlerini hızlandırdı. Türkiye’de tekstil sektöründe uzun süredir önemli bir iş gücü sağlayan Suriyelilerin geri dönüş hazırlıkları, Adana’daki tekstil sektörünü olumsuz etkileyebilir.

Gençler Önemli Rol Oynamalı

Adanalı tekstil patronları, Türk tekstil işçilerinin turizm ve hizmet sektörüne kaydığını belirtirken, Suriyeli işçilerin dönüşü durumunda genç Türklerin tekstil sektörüne daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini vurguladı.

İşadamı Ufuk Doyuran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Savaşın sona ermesi sevindirici ancak bu durum pek çok işvereni endişelendiriyor. Suriyelileri ağırlamaya başladığımız günden beri fabrikalarımızda çalıştırdık. Ancak şimdi onların dönüşüyle başa çıkmamız gerekiyor. Ülke olarak kendi başımızın çaresine bakabiliriz. Gençlerimiz de iş bulmak konusunda sabırlı olmalı, her işe başlamak önemlidir. Boşluktan korkmamalıyız” şeklinde konuştu.

Ufuk Doyuran, geleceğe yönelik umutlu olunması gerektiğini belirterek, “Gençlerimiz hemen en iyi pozisyonlardan işe başlamak istiyorlar. Suriyeliler ayrılırsa boşluk olabilir ancak Türkiye kimseden yardım beklemeyecek kadar güçlü bir ülke” dedi.

Ülke Çıkarları Ön Planda Olmalı

Adanalı tekstilci, sektörde çalışanların %40’ından fazlasının Suriyeli olduğunu vurgulayarak, “Üretim seviyelerimizi artırmamız gerekiyor. Şu anda çalışanlarımızın %40’ı Suriyeli. Belki %30’u geri dönecek. Gençlerimiz iş beğenmeden çalışmalı, bu ülke hepimizin” ifadelerini kullandı.

“Asgari ücretin üzerinde maaşlar ödüyoruz ancak bazıları hala memnun değil” diyen Doyuran, “Fabrikalarda çalışan birçok işçi asgari ücretin üzerinde maaş alıyor. Parasal beklentileri geride bırakmalıyız. İşlerine odaklanmalılar. Para en önemli şey değil. Bir işin ne kadar değerli olduğunu ancak emek verince anlayabilirsiniz. Bazıları az para kazandıklarını düşünebilir ama artık para işin özünü oluşturmuyor” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Terörsüz Türkiye vizyonuna iş dünyasından tam destek: ‘Tarihi dönüm noktası’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Terörsüz Türkiye’ vizyonu, iş dünyasından geniş destek gördü. DEİK, TİM, İTO ve İSO başkanları, sürecin ülke için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve ekonomik üretim ile yatırımlara büyük katkı sağlayacağını vurguladılar.

Binek otomobil ihracatı son 5 yılda yüzde 47 arttı

Türkiye, yılın ilk yarısında sadece Fransa’ya 1 milyar doların üzerinde binek otomobil ihracat edilirken, 2020 yılına göre yüzde 47 artan otomobil ihracatı, 4 milyar 295 milyon 729 bin dolardan 6 milyar 318 milyon 306 bin dolara çıktı.

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.