Türkiye’de kestane üretimi arttı

2024 Bitkisel Üretim İstatistikleri’ne göre, Türkiye’de kestane üretiminin geçen yıl 2023’e göre yüzde 4,4 artışla 74 bin 300 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kestane üretiminde yüzde 30’un üzerindeki payla Aydın birinci sırada gelirken, bu ili yaklaşık yüzde 30 ile İzmir izledi. Diğer illerin toplam üretimdeki payları yüzde 6’nın üzerine çıkmadı. Bartın yüzde 6 civarındaki payla üçüncü, kestanesiyle ünlü Bursa ise son yıllarda hastalıklar nedeniyle üretimin düşmesi sonucu yüzde 5’e yakın payla dördüncü sırada yer aldı.

Kış aylarının sağlık deposu yiyeceklerinden olan kestane, içerdiği yüksek C vitamini ile grip ve soğuk algınlıklarına karşı koruyor, bünyesindeki potasyum ile soğuk havalara karşı direnç oluşturuyor ve karbonhidratıyla kışın enerji kaynağı olarak dikkati çekiyor.

Pazar ve marketlerde kilosu kalitesine ve iriliğine göre 100 ila 300 lira arasında değişen fiyatlardan satılan kestane, kırsalda soba üzerinde büyükşehirlerde fırında ya da haşlama olarak tüketiliyor. Uzmanlar kestanenin faydalarından bu şekilde daha fazla yararlanabileceğini belirtiyor.

Kestane, kebabı ile damak çatlatırken şekeri ile de ağızları tatlandırıyor. Bu kış besini, kebap olunca kilosu 700 liraya çıkıyor. Genellikle küçük kese kağıtlarında 100 ya da 200 gram şeklinde satılan kestane kebabının kilosu 700 liraya varıyor.

Şekere dönüşüp hediyelik olunca fiyatı katlanarak artıyor. Kestane şekerinin kilosu kestanenin iriliğine ve hediyelik kutusuna göre değişmekle beraber 900 ila 1500 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Sanayi üretimi ev tipi olanları 750-900 lira, kavanozda satılanları ise 700 lira civarında alıcı buluyor. Uzmanlara göre kestane şekerinin fazla tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor ve sağlık açısından faydaları sınırlı oluyor.

Related Posts

EKK, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında toplandı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 5 azaldı. ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 22 azaldı.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir