Piyasalarda korku artıyor: Türkiye’nin risk primi yükseldi!

Piyasalarda Endişe Artıyor: Gelişmekte Olan Ülkelerde Negatif Ayrışma

Haftanın başlangıcında küresel piyasalardaki düşüşlerle birlikte, gelişmekte olan ülke piyasaları da bu trende olumsuz bir şekilde katılıyor. Özellikle Borsa İstanbul’da yaşanan sert düşüş, Türkiye’nin risk priminde de artışa neden oldu.

En Yüksek Risk Seviyesi!

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri, 372 baz puana kadar yükselerek Kasım 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Özellikle iç siyasi gelişmeler ve uluslararası ilişkilerdeki belirsizlikler, Türkiye’nin risk priminde yukarı yönlü bir hareketin yaşanmasına neden oldu. ABD’nin gümrük vergileri konusundaki açıklamalar da bu hareketliliği tetikledi. Bloomberg verilerine göre, Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri 18 Mart’ta 255 baz puandayken, 7 Nisan’da 373 puana yakın seviyelere ulaştı.

ABD’nin eski Hazine Bakanı Larry Summers, geçtiğimiz hafta yaşanan büyük piyasa kayıplarını değerlendirerek, “Bu tür bir düşüş, gelecekte sorunlar yaşanabileceği ve dikkatli olunması gerektiği anlamına gelir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

‘Ekonomik Bir Nükleer Kışa Gidiyoruz’

Pershing Square Kurucusu Bill Ackman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Başkanın adil olmayan gümrük tarifelerini düzeltme fırsatı var. Aksi takdirde, kendi kendimize ekonomik bir nükleer kışa doğru gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Piyasalarda Korku Artıyor

Finansal piyasalardaki dalgalanmalarla birlikte korku endekslerinde artış gözlemleniyor.

Wall Street’in “korku endeksi” olarak bilinen VIX Endeksi, bugünlerde ağustos ayından bu yana en yüksek seviyelerde seyrediyor ve cuma günü yüzde 50 artış göstererek 45 seviyesini geçti.

Yatırımcıların önümüzdeki günlerde ABD borsasında yaşanacak volatilite beklentilerini yansıtan endeks, genellikle aşırı volatilite ile ilişkilendiriliyor. Bu durum, son birkaç yılda sadece nadiren yaşanmıştır.

ABD yetkilileri, gümrük vergilerinde geri adım atmayı düşünmediklerini belirtirken, yatırımcılar güvenli limanlara yönelerek riskli varlıklardan çekiliyor. Bu durum da borsaları ve kripto varlıkları olumsuz etkiliyor.

Korkuların Arkasındaki Nedenler

Yatırımcılar, gümrük vergilerinin resesyon riskini yükselttiğini ve Fed’in önümüzdeki aylarda faiz indirimine gitmesini beklediklerini belirtiyor. Bu durum, risk algısını artırarak genel korkuları şiddetlendiriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, vergilerin etkilerine katlanılması gerektiğini ve ABD’nin Çin ile anlaşmaya varması için bazı koşulların yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklamalar, piyasalarda ciddi düşüşlere sebep oldu.

Öte yandan Çin, ABD’ye karşı aldığı karşı önlemlerin piyasalarda belirgin etkiler yarattığını ifade etti. Situation

Related Posts

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı