Malatya’da zirai don etkili oldu: ‘6 Şubat sonrası ikinci afet!’

Malatya’da Zirai Don Afeti Kaysılı Üreticileri Vurdu

Malatya’da etkili olan kar yağışı sonrasında meydana gelen zirai don afeti, kayısı üreticilerini büyük zarara uğrattı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, don afetinin ardından kayısıda oluşan zararın ciddi boyutlarda olduğunu belirterek, yetkililerden şehrin Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmesini ve kapsamlı desteklerin sağlanmasını talep etti.

Geçen günlerde dolu afeti yaşayan Malatya, şimdi de zirai don afetiyle karşı karşıya kaldı. Cumartesi gecesi kent genelinde etkili olan kar yağışı ve sıfırın altında seyreden hava sıcaklığı, kayısılarda büyük zarara neden oldu.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, meslek komitelerinden ve ilçedeki üreticilerden edindikleri bilgilere dayanarak, kayısının şehrin ana tarım ürünü ve ekonomik girdisi olduğunu vurguladı. Sadıkoğlu, “Dün geceki kar yağışı sonrası tüm kayısı bahçelerinde zarar meydana geldi. Hasar tespit çalışmalarının hızla yapılması gerekiyor. 6 Şubat’taki deprem felaketinden sonra şimdi ikinci bir afetle karşı karşıyayız. Kayısıdaki don zararı için ciddi adımlar atılmalıdır” şeklinde konuştu.

MAGİNDER’DEN AÇIKLAMA

Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir de zirai don afeti sonrası kayısı bahçelerinde meydana gelen zarara dikkat çekerek, Malatya’nın acilen afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. Karademir, Topsöğüt Mahallesi’nde incelemelerde bulunarak, “Malatya’nın yaşadığı felaket büyük. Üreticiler perişan durumda, devletten destek bekliyoruz” dedi.

Geçen hafta yaşanan dolu afetinin ardından bu hafta meydana gelen don olayının kayısı için ciddi zararlar doğurduğunu belirten Karademir, “Üreticilerimizin çoğunun TARSİM sigortası bulunmuyor. Devletin acil olarak Malatya’yı afet bölgesi ilan etmesi gerekiyor. Yetkililerimizi sahada inceleme yapmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kar yağışı sonrası yaşadıkları deprem felaketinden sonra zirai don afetiyle ikinci büyük felaketi yaşadıklarını belirten Karademir, “Şu an kayısılarımız tamamen zarar gördü. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.

Related Posts

Konutu Türkiye’den almayı bıraktık! 4 yılda 10 katına çıktı

Türkiye ekonomisindeki belirsizlikler, dövizdeki oynaklık, konut alım dengelerini alt-üst etti. Konutta ilk kez net denge yurt dışında alımlar lehine açık verdi. Yurt içindeki yerleşikler konut alımında dışarı yönelirken yabancıların, Türkiye’den …

Terörsüz Türkiye vizyonuna iş dünyasından tam destek: ‘Tarihi dönüm noktası’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Terörsüz Türkiye’ vizyonu, iş dünyasından geniş destek gördü. DEİK, TİM, İTO ve İSO başkanları, sürecin ülke için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve ekonomik üretim ile yatırımlara büyük katkı sağlayacağını vurguladılar.

Binek otomobil ihracatı son 5 yılda yüzde 47 arttı

Türkiye, yılın ilk yarısında sadece Fransa’ya 1 milyar doların üzerinde binek otomobil ihracat edilirken, 2020 yılına göre yüzde 47 artan otomobil ihracatı, 4 milyar 295 milyon 729 bin dolardan 6 milyar 318 milyon 306 bin dolara çıktı.

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.