Polonyalıların çılgın projesi: Mars’ı Dünya’ya dönüştürecekler! İşte planları…

Mars’ın Yaşanabilir Hale Getirilmesi İçin İddialı Plan: Asteroitlerle Bombardıman

Mars, insan yaşamı için uygun olmayan koşullara sahip olan bir gezegendir. Atmosferindeki düşük basınç ve oksijen eksikliği, sıvı su birikmesini engelleyerek yüzeyde bulunmayı zorlaştırır.

es.wired.com’un haberine göre bilim insanları, Mars’ı yaşanabilir hale getirmek için cesur bir öneri sunuyor: gezegeni su ve azot açısından zengin asteroitlerle bombardıman etmek.

Dr. Leszek Czechowski liderliğindeki Polonya Bilimler Akademisi ekibi, Mars’ın atmosferini kalınlaştırarak Dünya’ya benzer bir yapıya kavuşturacak bir plan üzerinde çalışıyor.

Planlarına göre, Güneş Sistemi’nde bulunan su ve azot açısından zengin asteroitler Mars’a yönlendirilerek atmosfer basıncının artırılması hedefleniyor. Bu asteroitlerin özellikle Kuiper Kuşağı’ndan seçilmesi planlanıyor.

Asteroitlerin Mars Atmosferini Kalınlaştırması Planı

Mars’ın atmosfer basıncı, Dünya’nın deniz seviyesindeki basıncının sadece %1’ine denk gelir. Bu durum, gezegendeki sıvı su oluşumunu engeller. Aynı zamanda, atmosferin inceliği sebebiyle güneş ışınlarından korunma ve sıcaklık gibi temel sorunlarla karşılaşılır.

Dr. Czechowski’nin önerisine göre, düşük basınçlı Hellas Planitia gibi bölgelere büyük asteroitler gönderilmelidir. Bu asteroitlerin Mars’a çarpması sonucunda atmosfer kalınlaşacak ve volkanik aktiviteler artarak gezegenin ısınmasına katkı sağlayacaktır.

Bu süreç için büyük miktarda enerji gereklidir ve bunun için termonükleer reaktörler ve iyon motorları gibi teknolojiler kullanılmalıdır.

Asteroitlerin Mars’a ulaşması, kaynaklarına göre 29 ila 63 yıl sürebilir. Gelecekteki Mars kolonicilerinin, uygun asteroitleri seçerek gezegene yönlendirecek sistemler geliştirmesi gerekecektir.

Mars’ı yaşanabilir bir gezegen haline getirme çabaları, bilim insanlarının ileriye dönük uzun vadeli ve iddialı hedeflerinden sadece biridir. Ancak bu hedefin gerçekleşebilmesi için büyük teknolojik ve enerji yatırımlarının yapılması gerekmektedir.

Related Posts

Ebrar Keskin’den altın madalya

Milli para atlet Ebrar Keskin, Çekya’da devam eden Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağında gülle atmada altın madalya kazandı.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Artık hiçbir hesap güvende değil! Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

Ortaya çıkarılan yeni veri sızıntısı, çok sayıda platformdaki 16 milyar kullanıcının giriş bilgilerinin çalındığı tespit edildi. Google ve Apple başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının da içinde olduğu bu sızıntıda iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanmayan hesapların daha yüksek tehdit altında olduğu vurgulandı.

Tesla’nın insansı robot projesi Optimus’un başındaki isim şirketten ayrılıyor

Tesla’nın Optimus isimli insansı robot projesini firmanın geleceği için oldukça önemli. Şu sıralar Trump ile bir kriz içerisinde olan Elon Musk, her fırsatta bunu dile getiriyor. Nitekim projenin son aşamasına gelen insansı robotlarının yemek karıştırdığı, çöp topladığı ve yerleri süpürdüğü gibi detaylar ile karşılaşmıştık. Tüm bu süreç yolunda gidiyor gibi gözükse de Optimus projesinden çok önemli bir ayrılık geldi.

Milli yelkenciler Optimist Avrupa Şampiyonası’nda zirvede

İzmir’in Çeşme ilçesinde düzenlenen 2025 Optimist Avrupa Şampiyonası’nda Milli yelkenciler, 1 altın ve 1 bronz madalya alırken, takım halinde de birincilik elde etti.

Beynin fazla çalışmasını önleyecek yüz dövmesi geliştirildi

Sensörler, hava trafik kontrolörleri, kamyon şoförleri ve diğer işçilerin maruz kaldığı zihinsel zorlanmayı izleyerek güvenliklerine katkı sağlayabilir.