Erdoğan’ın nüfus artışı uyarısı sonrası doğum izni süresi uzatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nüfus Artışı Hızındaki Düşüşe Dikkat Çekti

KADEM 5. Olağan Genel Kurulu sırasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin nüfus artış hızındaki düşüşe dikkat çekerek ülkenin nüfusunun yaklaşık 10 milyon azalabileceği uyarısında bulundu. Erdoğan, mevcut durumun devam etmesi halinde ülkeyi endişe verici bir geleceğin beklediğini ifade etti. Nüfus konusundaki endişelerin, ülke için savaştan daha büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Bu uyarının ardından Kamu Denetçiliği Kurumu önemli bir karara imza attı.

Annenin İzni Yarıya İndirilemeyecek

Aile Yılı kapsamında annelere çeşitli haklar verilmesi planlanıyor. Bunlardan biri de doğum izni süresi. Ücretli doğum izni hakkının 1 yıla, ücretsiz iznin ise 1,5 yıla çıkarılması öngörülüyor. Aynı zamanda annelere kreş desteği de sağlanacak. Ancak, doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını kullanan bir annenin yıllık izni 20 günden 10 güne indirilmek istendiğinde Kamu Denetçiliği Kurumu buna izin vermedi. Karara göre, doğum sonrası yarı zamanlı çalışanın yıllık izni yarıya indirilemeyecek.

Doğum İzni Süresinin Uzatılması Planlanıyor

Kadın çalışanların doğum öncesi ve sonrası toplamda 16 haftalık doğum izinlerinin yanı sıra çoğul gebeliklerde bu süreye ilave yapılıyor. Doğum izni süresi nüfus politikaları çerçevesinde ele alınarak, çalışan annelere daha uzun doğum izni hakkı verilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda ücretli doğum izni süresinin 1 yıla, ücretsiz doğum izni süresinin ise 1,5 yıla çıkarılması planlanıyor.

Babalar Arasındaki İzin Farkı Kaldırılacak

Ayrıca, memur babalar ile işçi babalar arasındaki doğum izni farkı da ortadan kaldırılacak. Mevcut durumda memur babalar 10 gün, işçi babalar ise 5 gün izin kullanabiliyor. Yapılacak düzenleme ile bu ayrımcılığa son verilmesi planlanıyor.

Annelere Tanınan Doğum Sonrası İzinler

Türkiye’de annelere tanınan doğum izni süreleri, İş Kanunu’nun 74. maddesinde belirtilmiştir. Doğum öncesi izin süresi 8 hafta, doğum sonrası izin süresi de 8 hafta olarak düzenlenmiştir. Toplam ücretli doğum izni süresi ise 16 haftadır. Çoğul gebelik durumlarında ise bu sürelere ilave yapılabilir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

ZİRAAT BANKASI PERSONEL ALIMI SONUÇLARI 2025 | İÜ Ziraat Bankası sınav sonuçları ne zaman açıklanacak 2025, personel alımı yazılı sınav sonuçları açıklandı mı?

Ziraat Bankası personel alımı sınavları 28 Haziran 2025 Cumartesi günü gerçekleşti. Ankara, İstanbul-Anadolu, İstanbul-Avrupa olmak üzere 3 sınav merkezinde, İstanbul Üniversitesi tarafından söz konusu sınavın ardından, gözler Ziraat Bankası sınav sonuçları tarihine çevrildi. Toplam 140 sorunun sorulup 160 sürenin verildiği sınavda adayların, 1. bölümden en az yüzde 70’inin, 2. bölümden en az yüzde 60’ının ve 3. bölümden en az yüzde 50’sinin doğru olarak cevaplandırması gerekecek. Ziraat Bankası sınav sonuçları İstanbul Üniversitesi’nin https://ziraatbankisealim.istanbul.edu.tr internet adresi üzerinden ilan edilecek. Peki, İstanbul Üniversitesi Ziraat Bankası personel alımı sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, açıklandı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girecek adaylar, sınav yerlerini öğrenmek için giriş belgelerine kilitlenmiş durumda. Peki, 2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

YKS eğitim bilgisi güncelleme ne zaman yapılacak? YKS eğitim bilgisi seçme/onaylama nasıl yapılır? ÖSYM duyurdu!

YKS eğitim bilgileri güncelleme ekranı adaylar tarafından kontrol ediliyor. 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde üç oturumda gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası adayların eğitim bilgileri için ÖSYM’den duyuru geldi. YKS sınavına bu yıl da milyonlarca aday katılım sağladı. ÖSYM adaylara YKS eğitim bilgileri güncelleme tarihi hakkında yeni bir duyuru yayınladı. Adayların değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinde kullanılmasını istedikleri eğitim bilgilerini kontrol etmeleri ve bu eğitim bilgilerini seçerek belirli tarihlere kadar onaylamaları gerekiyor. Peki YKS eğitim bilgisi güncelleme ne zaman yapılacak? YKS 2025 eğitim bilgisi seçme/onaylama nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…

Muharrem İnce CHP’ye geçti mi, geri döndü mü? Muharrem İnce CHP’den ne zaman ayrıldı?

Türkiye’nin siyasi sahnesinde dikkat çeken isimlerden biri olan Muharrem İnce, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile uzun yıllar süren bağını 2021 yılında kopararak Memleket Partisi’ni kurmuştu. Ancak son dönemde, İnce’nin CHP’ye geri dönüş yapacağına dair iddialar siyasi kulisleri hareketlendirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “baba ocağı” vurgusuyla yaptığı davet ve İnce’nin bu çağrıya verdiği yanıt, 2025 yılının en çok konuşulan siyasi gelişmelerinden biri oldu. Peki, Muharrem İnce CHP’ye geçti mi, geri döndü mü? Muharrem İnce CHP’den ne zaman ayrıldı?

YKS’ye giren öğrenciler dikkat: ÖSYM’den bilgi güncelleme uyarısı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) tamamlanmasının ardından adaylara Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden eğitim bilgilerini değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinde kullanılmasını istedikleri eğitim bilgilerini kontrol etme ve bu bilgileri 1 Temmuz tarihine kadar onaylama hatırlatmasında bulundu.

Nükleer tesis nedir, ne demek? Nükleer tesis vurulursa ve patlarsa ne olur?

Nükleer tesis, barışçıl amaçlarla nükleer maddelerin üretildiği, işlendiği, kullanıldığı veya depolandığı tesislerdir. Bu tesisler genellikle elektrik üretmek için nükleer fisyon reaksiyonlarının kontrol edildiği nükleer enerji santrallerini içerir. Nükleer santraller, nükleer reaktörlerde açığa çıkan ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren büyük enerji üretim merkezleridir. Peki, nükleer tesis nedir, ne demek? Nükleer tesis vurulursa ve patlarsa ne olur? İşte, merak edilen o detaylar