Trump’ın politikaları ABD’de daralmaya neden oldu

ABD Ekonomisi 2024 Yılının Başında Daraldı

ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daraldı. Bu durum, ABD ekonomisinin son yıllarda gösterdiği büyüme performansının ardından gerçekleşti. Geçen yıl genelinde yüzde 2,8 büyüme kaydeden ABD ekonomisi, 12 çeyrek sonra daralma yaşadı. Analistler, bu durumu ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarına bağlıyor ve resesyon endişelerini dile getiriyor.

Ayrıca, tüketici harcamalarındaki yavaşlama ve federal harcamalardaki keskin düşüş de ABD ekonomisinin küçülmesine neden oldu. Analistler, ABD’nin büyüme rakamlarının şaşırtıcı olmadığını ve şirketlerin gümrük vergilerinden kaçınmak için fazla mal ithal ettiğini belirtiyor. Bu durumun ticaret dengesini olumsuz etkilediği dile getiriliyor.

Trump’ın Başkanlığının Ekonomiye Etkisi

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen’e göre, Amerikan ekonomisinin daralması, Trump’ın başkanlığa gelmesiyle beklenen bir durumdu. Trump’ın ticaret savaşlarını başlatması ve tarifelerle ticarette yavaşlama yaratması doğal karşılanıyor. Ekonomik ve siyasi politikalarının küresel ticarette yavaşlamaya yol açmasıyla ABD ekonomisinin daralmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Ergezen, tarifelerin artışıyla ABD’nin ithal ettiği ürünlere ilave vergiler getirilmesinin, maliyetleri artırarak talebi yavaşlattığını belirtiyor. Bu durumun talepten ziyade arzın azalmasına neden olduğu vurgulanıyor. Küresel ticarette yaşanan yavaşlamanın devam ettiği ve enflasyonun yüksek kalmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Fed’in Faiz İndirimi Hareketleri

Avrupa ve Çin ekonomilerinde yaşanan yavaşlamaya karşın, faiz indirimlerinin ekonomik büyümeyi artırması beklenirken Trump’ın politikalarının bu durumu etkileyebileceği dile getiriliyor. Artan tarifelerin ekonomik toparlanmayı geciktirebileceği ve faizlerin yüksek kalmasına neden olabileceği belirtiliyor.

Ergezen, enflasyonun yüksek seyrinin faizlerin yüksek kalmasına yol açtığını ve Fed’in faiz indirimlerini düşünmesine neden olduğunu ifade ediyor. Küresel ekonomideki yavaşlamanın büyümeyi olumsuz etkilediği ve resesyon endişelerinin artabileceği belirtiliyor. Sonuç olarak, dünya ekonomisinin önümüzdeki dönemde nelerle karşılaşacağı büyük merak konusu olmaya devam ediyor.

Related Posts

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı