Çin Merkez Bankası müzakere açıklaması sonrası faizleri düşürdü!

Çin Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranlarını Düşürdü ve Kısa Vadeli Faizleri İndirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını düşürürken kısa vadeli borç faizlerinde indirime gitti. 15 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek olan kararla birlikte zorunlu karşılık oranları 50 baz puan azaltılacak. Bu durum, piyasaya 1 trilyon yuan (yaklaşık 138,9 milyar dolar) nakit serbest bırakacak.

Çin’de her finans kuruluşu için farklı zorunlu karşılık oranları uygulanırken, bu indirimin ardından zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasının yüzde 6,2’ye düşmesi bekleniyor. Bu, PBoC’un 2025’te zorunlu karşılık oranlarında yaptığı ilk indirim olacak. Banka, daha önce 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise iki kez 25 baz puanlık indirim yapmıştı.

Kısa Vadeli Faizlerde de İndirim

Ayrıca PBoC, 7 günlük ters repo faizi ve “Kısa Vadeli Borç Aracı” (SLF) olarak bilinen gecelik, haftalık ve aylık faiz oranlarında da 10’ar baz puanlık bir indirim daha yaptı.

8 Mayıs itibarıyla geçerli olacak olan bu indirimlerle, 7 günlük ters repo faiz oranı yüzde 1,4’e düşerken, SLF oranları gecelik yüzde 2,25, haftalık yüzde 2,4 ve aylık yüzde 2,75’e gerileyecek. Merkez Bankasının ana politika faizi olan “Orta Vadeli Kredi Aracı” (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit tutuldu.

İndirimlerin amacı, “orta düzeyde gevşek para politikasını” daha etkili bir şekilde uygulamak ve reel ekonomiye destek sağlamak olarak belirtildi.

Müzakere Açıklamasının Ardından Geldi

Para politikası tedbirlerinin, Çin ve ABD arasında tırmanan ticaret gerilimini çözmek amacıyla müzakerelerin başlamasının ardından geldiği bildirildi. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bu hafta Çinli yetkililerle İsviçre’de görüşeceğini duyurmasının ardından Çin tarafı da ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD yetkilileriyle bir araya geleceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin dahil olmak üzere ticaret ortaklarına karşılıklılığa dayalı ek gümrük vergileri uygulayacağını duyurmuştu.

Çin’in karşılık vermesiyle iki ülke arasında yaşanan tarife artışı sonrasında ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar yükseltmiş, Çin ise ABD’ye yüzde 125’lik gümrük vergisi getirmişti. Bu durumun ardından Washington yönetimi, diğer ülkelerde getirdiği ek vergileri 90 gün ertelemiş ancak Çin’e yönelik vergiler yürürlüğe girmişti.

Related Posts

ATO Başkanı TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na destek verdi ve “kayıt dışı ekonomiyi” eleştirdi

ATO Başkanı TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na destek verdi ve “kayıt dışı ekonomiyi” eleştirdi

Ünlü araba markasının 413 bin aracı arızalı çıktı: Hepsini geri çağırdı

İsveçli otomobil markası Volva, 413 bin 151 aracı ‘arıza’ nedeniyle geri çağırdı.

Bakan Bayraktar açıkladı: Yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024’te rüzgar ve güneş enerjisinde 6 bin 818 megavat kurulu gücün devreye alındığını belirterek, “Bununla bir rekor kırıyoruz. Bu yıl inşallah bu rakamın üzerine çıkacak, yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız” dedi.

Çin’in döviz rezervleri nisanda 3 trilyon 281 milyar dolar oldu

Çin’in döviz rezervi varlıklarının, nisan ayında 3 trilyon 281 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

Almanya’da fabrika siparişleri martta arttı

Almanya’da fabrika siparişleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikasının da etkisiyle martta yüzde 3,6 yükseldi.

Satışlar düştü, borç arttı: Coca-Cola’da ilk çeyrek tablosu endişe verici

2025 yılının ilk 3 ayına ait finansal sonuçları açıklayan Coca-Cola İçecek (CCI), hem karlılık hem de operasyonel performans açısından geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla belirgin bir gerileme yaşadı. 2024’ün ilk çeyreğinde 37,6 milyar TL olan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir