Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Sovyet Uydusu Kosmos-482, Dünya’ya Düşecek

Bilim insanları, 1972’den beri Dünya yörüngesinde sıkışmış olan Venüs iniş aracı Kosmos-482’nin 8-13 Mayıs tarihlerinde kontrolsüz bir şekilde yeniden giriş yapacağını öngörüyordu.

Ancak Avrupa Uzay Ajansı’nın yaptığı son tahmine göre, Pazar günü İngiltere saatiyle 08:12’de yeniden giriş yapacak. Kesin iniş noktası belirsiz olsa da, potansiyel çarpma alanı 52° kuzey ve 52° güney enlemleri arasında yer alacak ve İngiltere’nin güneyinden Galler’in bir kısmına kadar uzanan geniş bir bölgeyi etkileyecek.

OKYANUSA DÜŞECEK

Sonda, Venüs’ün yoğun atmosferine dayanacak sağlam bir yapıya sahiptir, bu da bazı parçaların, özellikle de titanyum iniş kapsülünün yüzeye sağlam bir şekilde ulaşabileceği anlamına gelmektedir.

Uzay ajansları inişi izlerken, tahminlere göre büyük ihtimalle okyanusa düşecek.

ESA’dan yapılan açıklamaya göre:

“53 yıl önce fırlatılan Sovyet Venera iniş kapsülü Kosmos-482, kontrolsüz bir şekilde yeniden giriş yapacak. İniş yerinin ekvatorun 52 derece kuzeyi ile güneyi arasında bir yer olması bekleniyor. Yeniden giriş yaklaştıkça, tahminler daha kesin hale gelecektir”

HİÇ BOZULMAYABİLİR

Kosmos-482 İniş Aracı, Venüs’e tekrar giriş için tasarlanmış titanyum bir kabuğa sahiptir, aşırı ivmeler, sıcaklık ve basınca dayanabilir.

500 kilogram ağırlığında ve 1 metre çapında olan araç, neredeyse hiç hasar almadan yere ulaşabilir.

YERLEŞİM ALANLARINA DÜŞEN ÖRNEKLER DE VAR

Dünya yörüngesinde dolaşan uzay çöplerinin insan yerleşimlerine düşmesi nadir olmasına rağmen, son zamanlarda bu tür olaylara birkaç örnek mevcut. Geçen yıl Kenya’da bir köye roket parçaları düşmüş ancak kayda değer bir hasar olmamıştı. Ayrıca Polonya’da SpaceX’e ait bir roketin parçaları farklı bölgelere düşmüştü. Benzer şekilde, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan fırlatılan bir parça Florida’da bir evin çatısına düşmüştü.

Related Posts

Hiç bir işe yaramayan robottan 24 saatte 500 bin dolar kâr ettiler

Yapay zekâya dayalı açık kaynaklı projeleriyle tanınan Hugging Face, Raspberry Pi tabanlı Reachy Mini’yi piyasaya sürdü. Karikatür gibi antenleri ve gözleriyle dikkat çeken robot, kullanıcıya hiçbir özellik sunmuyor. Buna rağmen ilk 24 saatte 500 bin …

Aşırı sıcaklar süt üretimini vurdu: Bir günün etkisi haftalarca sürüyor

Yeni bir araştırma, aşırı sıcakların ineklerin süt üretimini önemli ölçüde azalttığını ve yüksek teknolojili soğutma sistemlerinin bile bu sorunu tamamen çözemediğini ortaya koydu. Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, tek bir günlük aşırı sıcak, süt üretimini yüzde 10 oranında düşürebilirken, sıcak stresinin etkileri bir haftadan daha uzun sürebiliyor.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

İstanbul’da geçen Türk oyunu dünyada gündem oldu

Türk oyun stüdyosu Elyzio’nun yeni projesi “Pera Coda”, uluslararası oyun basınında geniş yankı uyandırdı.

Ebrar Keskin’den altın madalya

Milli para atlet Ebrar Keskin, Çekya’da devam eden Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağında gülle atmada altın madalya kazandı.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.