Artık hiçbir hesap güvende değil! Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

İnternet Ortamında Dev Boyutta Veri Sızıntısı!

Güvenlik uzmanları, online platformlarda dudak uçuklatan bir veri sızıntısını gün yüzüne çıkardı.

Webtekno’nun aktardığı habere göre, devlet kurumlarından sosyal medya platformlarına kadar birçok hesabın giriş bilgilerinin bulunduğu bu veri sızıntısında toplamda tam 16 milyar kullanıcı kaydının olduğu belirtiliyor.

2024 yılının başından bu yana yapılan incelemeler sonucunda, milyonlarca hatta bazılarının milyarlarca kayıt içerdiği 30’dan fazla veri seti tespit edildi.

Bu verilerin çoğunun, kötü amaçlı yazılımlar aracılığıyla ele geçirilen kullanıcı adı ve şifrelerden oluştuğu düşünülüyor. Hatta bazı setlerde en küçük olanı bile 16 milyar kullanıcı bilgisini içermekte.

Çeşitli Platformlar Etkilenmiş Durumda

Veri setlerinde yer alan bilgiler genellikle URL, kullanıcı adı ve şifreden oluşuyor. Bu yapı, çağdaş bilgi hırsızlığı yazılımlarının veri toplama yöntemleriyle örtüşüyor. Popüler platformlar arasında Apple, Google, Facebook, GitHub ve Telegram gibi servislerin kullanıcı bilgilerinin bu sızıntılarda yer aldığı belirtiliyor. Ancak verilere kısa süreli bir erişim sağlanmış olması, bu bilgilerin elinde bulunan kişiler hakkında net bir bilgi vermemekte.

Banka Uygulamaları ve Devlet Servisleri de Tehlikede!

Bu sızdırılan veriler, sadece e-posta veya sosyal medya hesaplarını değil, aynı zamanda banka uygulamalarından devlet kurumlarına kadar birçok platformu etkileyebilir. Kötü niyetli kişiler, bu bilgilere sahip olarak hesaplara erişebilir, kimlik hırsızlığı yapabilir veya kullanıcıları yanıltarak daha fazla bilgi toplayabilir.

Kimler Risk Altında?

Özellikle aynı şifreyi birden fazla platformda kullanan kullanıcılar için risk daha da büyük. Bu sebeple güçlü şifreler belirlemek ve olabildiğince iki faktörlü doğrulamayı aktif hale getirmek son derece önemli.

Bu tür büyük çaplı sızıntıların, kimlik hırsızlığı, hesap ele geçirme ve hedefe yönelik dolandırıcılık gibi saldırılara zemin hazırlayabileceği belirtiliyor.

Özellikle iki faktörlü kimlik doğrulama sistemini kullanmayan hesapların büyük tehlike altında olduğu vurgulanıyor.

Related Posts

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Tesla’nın insansı robot projesi Optimus’un başındaki isim şirketten ayrılıyor

Tesla’nın Optimus isimli insansı robot projesini firmanın geleceği için oldukça önemli. Şu sıralar Trump ile bir kriz içerisinde olan Elon Musk, her fırsatta bunu dile getiriyor. Nitekim projenin son aşamasına gelen insansı robotlarının yemek karıştırdığı, çöp topladığı ve yerleri süpürdüğü gibi detaylar ile karşılaşmıştık. Tüm bu süreç yolunda gidiyor gibi gözükse de Optimus projesinden çok önemli bir ayrılık geldi.

Milli yelkenciler Optimist Avrupa Şampiyonası’nda zirvede

İzmir’in Çeşme ilçesinde düzenlenen 2025 Optimist Avrupa Şampiyonası’nda Milli yelkenciler, 1 altın ve 1 bronz madalya alırken, takım halinde de birincilik elde etti.

Beynin fazla çalışmasını önleyecek yüz dövmesi geliştirildi

Sensörler, hava trafik kontrolörleri, kamyon şoförleri ve diğer işçilerin maruz kaldığı zihinsel zorlanmayı izleyerek güvenliklerine katkı sağlayabilir.

Türkiye Para Atletizm Grand Prix’sinde 9 madalya kazandı

Dünya Para Atletizm Grand Prix’sinin altıncı etabında milli takım, 7’si altın, 2’si gümüş 9 madalya kazandı. Millilerden Ali Enes Kaya, T12 100 metre, 200 metre ve 400 metre kategorilerinde üç altın, Serap Demirkapu, F12 gülle atmada ve cirit atmada altın madalya elde etti.

NotebookLM yapay zeka uygulamasının mobil sürümü çıktı

Android platformunda yayınlanan Google’ın yapay zekası, kısa bir süre sonra iOS versiyonuyla da kullanıcıların beğenisine sunuldu.