Şimşek’ten Hürmüz Boğazı açıklaması: Hazırız

İran Kaygıları Artıyor: Hürmüz Boğazı Kapatılabilir!

Orta Doğu’daki gerilimlerin artmasıyla birlikte, petrol arzında önemli bir rol oynayan Hürmüz Boğazı’nın İran tarafından kapatılabileceği endişeleri giderek artıyor. Bu durumun enerji krizine neden olabileceği konusundaki kaygılar da ön plana çıkıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, olası bir durumda artan jeopolitik gerginliklerin Türkiye ekonomisine olası etkilerini çok yönlü bir şekilde analiz ettiklerini ve muhtemel senaryoları detaylı bir şekilde değerlendirdiklerini açıkladı.

Şimşek, konuyla ilgili X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Piyasalardaki istikrar ve ekonomideki sağlıklı işleyişin devamı için kurumlarımızın güçlü bir şekilde işbirliği yaparak gerekli tedbirleri hızlı ve kararlı bir şekilde almaya hazır olduğunu” belirtti.

Şimşek’in paylaşımı şu şekilde:

“Artan jeopolitik gerginliklerin ekonomimize etkilerini çok boyutlu olarak analiz ediyoruz ve muhtemel senaryoları detaylı bir şekilde değerlendiriyoruz.

Piyasalardaki istikrarın ve ekonomimizdeki sağlıklı işleyişin devamı için kurumlarımız güçlü bir şekilde işbirliği yaparak gerekli tedbirleri hızlı ve kararlı bir şekilde almaya hazırdır.

Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda ekonomimize yönelik spekülasyonlara itibar etmeyin. Programlarımız sayesinde ekonomimizin şoklara karşı direncini önemli ölçüde artırdık.

Enflasyonla mücadele konusunda kararlıyız ve dezenflasyonun devamı için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz.”

HÜRMÜZ BOĞAZI’NIN ÖNEMİ

Hürmüz Boğazı, dünya enerji ticaretinde büyük bir rol oynayan, Basra Körfezi’ni Umman Körfezi’ne bağlayan kritik bir kanal. Günde yaklaşık 20 milyon varil petrol bu boğazdan geçiyor, bu da küresel petrol arzının yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Bu önemli geçiş noktasının kapatılması, sadece bölgesel değil küresel düzeyde ciddi sonuçlar doğurabilir.

Uzmanlar, İran’ın boğazı kapatması durumunda enerji fiyatlarında önemli artışlar ve petrol tedarik zincirinde ciddi aksamalar yaşanabileceğini belirtiyorlar.

Ayrıca ABD ve Batılı ülkeler için Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasının bir ‘kırmızı çizgi’ olduğu ve bu adımın ekonomik etkilerinin yanı sıra askeri ve siyasi sonuçları olabileceği değerlendiriliyor.

Related Posts

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (01 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 39,8730 liradan alınan dolar, 39,8750 liradan satılıyor. 47,0370 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0390 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,8040, avronun satış fiyatı ise 46,7140 lira olmuştu. Serbest …

Altın alıcıları dikkat: Gram altında düşüş sonrası yeni tahmin ne?

Altın fiyatları geçtiğimiz haftalarda rekor seviyeleri test ettikten sonra düşüş trendine girdi. Özellikle Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında ateşkesin sağlanmasıyla fiyatlarda düşüş derinleşti. Peki altın fiyatlarında gerileme sürecek mi?

Başvurular başlıyor: O şartı sağlayana 4 bin Euro maaş!

TÜBİTAK, yurtdışında çalışan araştırmacıları Türkiye’ye çekmek için yeni bir program başlattı. Program, bilim insanlarına mali destek ve akademik fırsatlar sunacak.

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Türkiye’nin farkı kültür ve tarih

Turizm rekabetinde deniz-kum-güneş modelinden ayrışan Türkiye; ABD, Çin, Kanada, Japonya gibi harcama kapasitesi yüksek turist gruplarının ilgisini çekerken tarihi ve kültürel varlıkları öne çıkan şehirlerde de önemli bir turizm hareketi görülüyor.

Sanayi tesisleri Anadolu’ya taşınıyor; İstanbul’da deprem riski ve şehir yükü azaltılacak, kiralar düşecek

Sanayi tesisleri Anadolu’ya taşınıyor; İstanbul’da deprem riski ve şehir yükü azaltılacak, kiralar düşecek