Antarktika’da bulunan göktaşı tüm cevapları değiştirecek

Enstatit Kondrit Göktası İncelenmesi: Dünya’nın Su Kaynağı Hidrojen Olabilir mi?

2012 yılında keşfedilen enstatit kondrit türü göktaşında yapılan kimyasal inceleme, beklenmedik miktarda hidrojen içerdiğini gösterdi. Bu durum, Dünya’nın suyunun oluşum sürecinde hidrojenle birleşerek meydana gelmiş olabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.

Su Diye Başlamadıysak, Hidrojenle Başladıysak?

Enstatit kondritlerin su içermediği genel kanı nedeniyle Dünya’nın suyunu başka kaynaklardan almış olabileceği düşünülüyordu. Ancak yapılan yeni analiz, hidrojenin sülfürle birleşmiş halde —yani hidrojen sülfür formunda— var olduğunu ortaya çıkardı.

Bu hidrojenin, erken Dünya dönemlerinde oksijenle reaksiyona girerek su oluşturduğu düşünülüyor. Oxford Üniversitesi’nden gezegen bilimci James Bryson’ın belirttiğine göre, bu bulgu iç Güneş Sistemi’ndeki diğer kayalık gezegenlerin de su içermesi ihtimalini artırıyor.

Yaşanabilirlik Şansları Artabilir mi?

Bryson’a göre, “Bu durum, Dünya’nın yanı sıra, diğer gezegen sistemlerinde yaşanabilir koşulların daha yaygın olabileceğini gösteriyor” dedi. Bulgular, 16 Nisan’da Icarus dergisinde yayımlandı.

Ancak bazı bilim insanları, bu yoruma şüpheyle yaklaşıyor. Carnegie Bilim Enstitüsü’nden göktaşı uzmanı Conel Alexander’a göre, meteorlar atmosfere girdikten sonra Dünya’daki su ve oksijenle hızla reaksiyona girer, bu nedenle elde edilen hidrojenin aslında Antarktika’daki buzdan kaynaklanmış olma ihtimali var.

Numunenin Kontaminasyonu Endişe Yaratıyor

Alexander’a göre, meteorun çevresindeki buz ve eriyik sularla temas etmesi, dışarıdan hidrojenin göktaşına sızmasına neden olabilir. Araştırmacılar görünür su izleri taşıyan alanları analiz dışı bıraksa da, bu durum verilerin tamamen güvenilirliğini tartışmaya açık hale getiriyor.

En ideal senaryo, Alexander’a göre, taze bir enstatit kondrit göktaşının yeryüzüne düşer düşmez su ve oksijenden arındırılmış bir ortamda muhafaza edilip hızla analiz edilmesi olurdu. Bu sayede hidrojenin kaynağı kesin olarak belirlenebilirdi.

Suyun Oluşum Hikayesi Değişebilir mi?

Bu yeni bulgu, Dünya’daki suyun kökeni hakkında anlayışımızı yeniden şekillendirebilir. Eğer suya dair ilk elementler zaten Dünya’nın yapısında varsa, bugüne kadar kabul görmüş olan “dış kaynaklardan su taşındı” tezi zayıflayabilir.

Related Posts

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Artık hiçbir hesap güvende değil! Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

Ortaya çıkarılan yeni veri sızıntısı, çok sayıda platformdaki 16 milyar kullanıcının giriş bilgilerinin çalındığı tespit edildi. Google ve Apple başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının da içinde olduğu bu sızıntıda iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanmayan hesapların daha yüksek tehdit altında olduğu vurgulandı.

Tesla’nın insansı robot projesi Optimus’un başındaki isim şirketten ayrılıyor

Tesla’nın Optimus isimli insansı robot projesini firmanın geleceği için oldukça önemli. Şu sıralar Trump ile bir kriz içerisinde olan Elon Musk, her fırsatta bunu dile getiriyor. Nitekim projenin son aşamasına gelen insansı robotlarının yemek karıştırdığı, çöp topladığı ve yerleri süpürdüğü gibi detaylar ile karşılaşmıştık. Tüm bu süreç yolunda gidiyor gibi gözükse de Optimus projesinden çok önemli bir ayrılık geldi.

Milli yelkenciler Optimist Avrupa Şampiyonası’nda zirvede

İzmir’in Çeşme ilçesinde düzenlenen 2025 Optimist Avrupa Şampiyonası’nda Milli yelkenciler, 1 altın ve 1 bronz madalya alırken, takım halinde de birincilik elde etti.

Beynin fazla çalışmasını önleyecek yüz dövmesi geliştirildi

Sensörler, hava trafik kontrolörleri, kamyon şoförleri ve diğer işçilerin maruz kaldığı zihinsel zorlanmayı izleyerek güvenliklerine katkı sağlayabilir.

Türkiye Para Atletizm Grand Prix’sinde 9 madalya kazandı

Dünya Para Atletizm Grand Prix’sinin altıncı etabında milli takım, 7’si altın, 2’si gümüş 9 madalya kazandı. Millilerden Ali Enes Kaya, T12 100 metre, 200 metre ve 400 metre kategorilerinde üç altın, Serap Demirkapu, F12 gülle atmada ve cirit atmada altın madalya elde etti.