Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Akıllı Gözlükler Teknoloji Dünyasında Yükselişte

Sanal gerçeklik gözlükleri dışında akıllı gözlükler de artık teknoloji dünyasının vazgeçilmez ürünleri arasına girdi. İlk etapta kulaklık gibi kullanılan akıllı gözlüklerin ardından artık Ray-Ban Meta gibi video kaydı yapabilen, yapay zeka uygulamaları ile eşleşik çalışabilen birçok gözlük modeli bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde ise sanal gerçeklik gözlüğünü piyasaya çıkaran Apple, hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha hedef odaklı modeller için harekete geçti.

Bloomberg’in raporuna göre Apple’ın ilk etaptaki hedefi Meta akıllı gözlüklerine rakip olacak, potansiyel akıllı gözlükler üretmek. Firmanın bu hedefine yaklaşmak ve her zaman olduğu gibi kendine has çizgisini devam ettirmek için yeni bir çip üzerinde hatırı sayılır bir ilerleme kaydettiği belirtiliyor.

Gelen bilgilere göre firmanın üzerinde çalıştığı bu çip, temelde Apple Watch için kullanılan çiplere dayanıyor. Ancak şirketin bu çip üzerinde bazı özelleştirmeler yaptığı, yeni eklemeler ile birlikte akıllı gözlüğün sahip olabileceği “birden fazla kamerayı” idare edebilecek şekilde yeniden tasarladığı da belirtilmiş. Apple, söz konusu çipin seri üretimine 2026’nın sonunda ya da 2027’de başlanmasını istiyor, dolayısıyla gözlükler de bu zaman dilimi sonrasında duyurulacaktır. En iyi ihtimalle 2027 yaz döneminde bir duyuru ile karşılaşma ihtimalimiz var.

Diğer taraftan Apple’ın ayrıca artırılmış gerçeklik kullanan gözlükler üzerinde de çalıştığı bildiriliyor ki bu da Meta’nın peşinde olduğu şeye benziyor. Meta geçtiğimiz yıl Orion gözlüklerini tanıtmıştı. Bu gözlükler halka satılmayacak olsa da şirket bu gözlüklerin ikinci neslinin tüketicilere satılmasını bekliyor ve gözlüklerin 2027’de piyasaya sürülebileceği ön görülüyor. Yani 2027 yılı için akıllı gözlük pazarında şimdiden sıkı bir rekabet olacağını söyleyebiliriz.

Ayrıca Apple’ın kamera donanımlı Apple Watch ve Airpods için de çipler geliştirdiği ve bu çiplerin “2027 civarında” hazır olması planlanmış. Rapora göre şirket ayrıca yeni M serisi çipler ve özel yapay zeka sunucu çipleri de geliştiriyor.

Related Posts

Hiç bir işe yaramayan robottan 24 saatte 500 bin dolar kâr ettiler

Yapay zekâya dayalı açık kaynaklı projeleriyle tanınan Hugging Face, Raspberry Pi tabanlı Reachy Mini’yi piyasaya sürdü. Karikatür gibi antenleri ve gözleriyle dikkat çeken robot, kullanıcıya hiçbir özellik sunmuyor. Buna rağmen ilk 24 saatte 500 bin …

Aşırı sıcaklar süt üretimini vurdu: Bir günün etkisi haftalarca sürüyor

Yeni bir araştırma, aşırı sıcakların ineklerin süt üretimini önemli ölçüde azalttığını ve yüksek teknolojili soğutma sistemlerinin bile bu sorunu tamamen çözemediğini ortaya koydu. Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, tek bir günlük aşırı sıcak, süt üretimini yüzde 10 oranında düşürebilirken, sıcak stresinin etkileri bir haftadan daha uzun sürebiliyor.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

İstanbul’da geçen Türk oyunu dünyada gündem oldu

Türk oyun stüdyosu Elyzio’nun yeni projesi “Pera Coda”, uluslararası oyun basınında geniş yankı uyandırdı.

Ebrar Keskin’den altın madalya

Milli para atlet Ebrar Keskin, Çekya’da devam eden Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağında gülle atmada altın madalya kazandı.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.