Avrupa’dan ABD’ye misilleme hazırlığı

AB Komisyonu çıkmaza giren ABD ile otomobil ve tarife anlaşmazlığı hakkında harekete geçiyor

AB Komisyonu, ABD ile otomobil ve karşılıklı tarifler konusundaki anlaşmazlık ile ilgili müzakerelerin sonuçsuz kalması durumunda atılacak adımları duyurdu.

AB Komisyonu’nun yayımladığı açıklamada, müzakerelerin ABD’nin tarifelerinin kaldırılması konusunda karşılıklı faydalı bir anlaşma sağlayamaması durumunda karşı önlemlere başvurulacağı belirtildi.

Açıklamada, 95 milyar euro değerindeki ABD’den ithalatı kapsayan geniş bir yelpazedeki endüstriyel ve tarımsal ürünleri içeren bir ürün listesinin hazırlandığı vurgulandı.

Ayrıca, 4,4 milyar euro değerindeki belirli AB çelik hurdası ve kimyasal ürün ihracatına yönelik kısıtlamaların da olabileceği ifade edildi.

AB’nin önceliğinin müzakereler aracılığıyla karşılıklı faydalı ve dengeli bir çözüm bulmak olduğu belirtilen açıklamada, 90 günlük kısmi askı sürecinde AB’nin tüketici ve endüstrisini savunmaya devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, tüketicileri ve endüstrisini korumak amacıyla müzakerelerde anlaşma sağlanamaması durumunda AB’nin olası karşı önlemleri hazırlamaya devam edeceği bildirildi.

AB’nin olası karşı önlemleri konusunda Dünya Ticaret Örgütü’nde resmi istişare sürecini başlatacağı ifade edilen açıklamada, ABD’ye karşı alınacak kararların şeffaf bir şekilde ele alınacağı belirtildi.

Ayrıca, AB üyesi ülkeler ve Avrupa firmaları ile birlikte 218 sayfadan oluşan ABD ürünleri listesinin inceleneceği bir aylık istişare sürecinin başlatıldığı aktarıldı.

Son olarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın AB’ye çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği yüzde 25 gümrük vergisi ve ardından AB ürünlerine yüzde 20 oranında karşılık verme kararı hatırlatılarak, ABD’nin tüm araç ve otomobil parçaları ithalatına yüzde 25 tarife uyguladığı belirtildi.

Related Posts

4 yıl sonra ilk! Merkez Bankası açıkladı: 19 Mart’tan sonra iki kez piyasaya doğrudan müdahale edilmiş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövizdeki sert yükselişe karşı 4 yıl sonra ilk kez piyasaya müdahale etti. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınmasıyla döviz …

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

Türkiye ve Yunanistan arasında turizmde işbirliği!

Türkiye ile Yunanistan arasında turizmde işbirliğini güçlendirecek protokol imzalandı.

Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında 6,2 milyar dolarlık iş üstlendi

Türk müteahhitlik sektörünün bu yılın ilk yarısında yurt dışında üstlendiği projelerin tutarı 6,2 milyar dolara ulaştı.

Zamlar yağmur gibi yağıyor… Erdoğan halk için o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla ilk 6 aydaki enflasyon farkları netlik kazanırken, temmuzda memur ve emekli aylıklarına yapılacak artışın yanında yılın ikinci yarısında uygulanacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da…

Zamlar yağmur gibi yağmadan son çıkış! Erdoğan o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Mevcut tarife listelerine göre hesaplanan bu maktu artışları uygulamaya koymama, sıfırlama, yüzde düşürme ya da yüzde 50 artırma yetkisi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da.