Beyindeki gizli düşman! Virüsleri uyandırıyor

Tufts Üniversitesi Araştırması: Kafa Travmaları ile HSV-1 Enfeksiyonları Arasındaki İlişki

Tufts Üniversitesi’nden biyomedikal mühendisi Dana Cairns ve ekibi, beyin dokusu modelleri üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmada, kafa travmalarının HSV-1 enfeksiyonlarını nasıl etkilediğini inceledi. Araştırmada, fiziksel hasarın ardından Alzheimer hastalığına özgü protein düğümleri ve enflamasyon belirtileri gözlemlendi.

HSV-1 virüsü, Alzheimer hastalığı riskini artıran önemli bir faktör olarak bilinmektedir. 2008 yılında yapılan bir çalışmada, Alzheimer hastalarının beyin plaklarının yüzde 90’ında bu virüsün genetik izlerine rastlanmıştı. Yapılan yeni araştırmada da, kafa travması sonrası virüsün yeniden aktive olduğu ve beyin dokusunda ciddi hasarlara yol açtığı doğrulandı.

Çalışmada kullanılan mini beyin modelleri, kafa travması sonrası eksitatör bir nörotransmitter olan glutamatın salgılanmasında belirgin bir azalma gösterdi. Ayrıca, 8 hafta yaşlandırılmış beyin dokusunun travmaya karşı daha dayanıklı olduğu, genç ve gelişmekte olan beyinlerin ise daha fazla hasar gördüğü tespit edildi.

Araştırmacılar, tekrarlayan kafa travmalarının beyindeki zararları önemli ölçüde artırdığını ve bu durumun HSV-1 virüsünün reaktivasyonuna neden olduğunu belirtti. Bu sürecin, özellikle Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişiminde önemli bir rol oynayabileceği vurgulandı.

Cairns ve ekibi, kafa travması sonrası gelişen hasarın önlenmesi için anti-enflamatuar ve antiviral tedavilerin kullanılabileceğini öneriyor. Bu tür tedavilerin, virüsün yeniden aktif hale gelmesini engelleyerek Alzheimer gibi hastalıkların ilerlemesini durdurabileceği düşünülmektedir.

Related Posts

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.

“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.