Ekonominin Belirsizliği Konut Alım Dengelerini Değiştirdi
Türkiye ekonomisindeki belirsizlikler ve dövizdeki oynaklık, konut alım dengelerini alt-üst etti. Sonuç olarak, konut alımlarında yurt dışı alımlar lehine bir dengenin ortaya çıktığı görüldü.
Yerleşik Türklerin yurt içindeki konut alımlarında azalma olurken yabancıların Türkiye’den konut alımı ise sınırlı kaldı. Türk yatırımcıların 2024’te yurt dışında toplam 2,5 milyar dolarlık konut satın aldığı görüldü.
Yüksek fiyatlar, finansman zorlukları, yüksek faizler ve hukuki süreçlerin zorluğu gibi iç piyasadan kaynaklanan faktörler, bu değişiklikte etkili oldu.
Yabancı Konut Alımları 10 Kat Arttı
Dubai, Yunanistan, Karadağ ve Gürcistan gibi ülkeler Türk yatırımcılar açısından en fazla ilgi çeken bölgeler arasında yer aldı. Türk vatandaşlarının yurt dışında konut satın alma oranı artarken, yabancıların Türkiye’den konut alımı azaldı. Geçen yıllara göre 2021’deki 6,5 milyar dolarlık yabancı konut alımları, 2024’te 2,1 milyar dolara geriledi.
Son dört yılda Türklerin yurt dışında yaptığı konut yatırımları yaklaşık 10 kat artarak 213 milyon dolardan 2,5 milyar dolara çıktı. Özellikle Dubai’ye yapılan Türk yatırımları son iki yılda 400 milyon dolardan 3 milyar dolara yükseldi.
Mayıs Ayında Rekor Kırıldı
2025 yılında Türk vatandaşları yurt dışında gayrimenkul alımlarını artırmaya devam etti. Yılın ilk 5 ayında artış gözlemlenirken mayıs ayında rekor kırıldı.
Merkez Bankası’nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre yurt içindeki yerleşik kişiler yurt dışında 238 milyon dolarlık gayrimenkul alımı gerçekleştirdi. Aynı dönemde yabancılar Türkiye’de 171 milyon dolarlık net gayrimenkul alımı yaptı. TÜİK verilerine göre, yabancılar mayıs ayında Türkiye’de 1771 adet konut aldılar.
Aralık 2024’te yurt dışından yapılan gayrimenkul alımları 234 milyon dolara çıkarak zirveye ulaşmıştı. Ancak rekorlar geçildi ve Mayıs 2025’te Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul alımları, tarihteki en yüksek seviyeye ulaşarak bu dönemi geride bıraktı.
2025’in ilk beş ayında Türklerin yurt dışında yaptığı toplam gayrimenkul yatırımı 1 milyar 31 milyon dolara ulaşırken, yabancıların Türkiye’deki konut harcaması 726 milyon dolar olarak kaydedildi.
Son bir yılın verilerine göre, Türklerin yurt dışında gayrimenkul alımları 2 milyar 321 milyon doları bulurken, yabancıların Türkiye’deki yatırımları 2 milyar 111 milyon dolar olarak kaydedildi.
Uzmanlar Değerlendirmelerini Paylaştı
Uzmanlara göre bu değişimde birçok faktör etkili oldu. Türkiye’de yıllık konut ihtiyacı yaklaşık 1 milyon iken üretim ise ortalama 650 bin adet civarında. Bu durum, konut arzı açığına neden oluyor. Yerli yatırımcıların yurt dışına yönelmesinde ise Türkiye’deki yüksek konut fiyatları, sınırlı kira getirisi ve yüksek faizler nedeniyle krediye erişimde yaşanan sıkıntılar etkili oluyor. Diğer yandan Dubai, Yunanistan, Karadağ ve İngiltere gibi ülkelerde sıfır vergi, yüksek kira getirisi ve kısa amortisman süreleri gibi avantajlar bulunması, bu ülkeleri cazip hale getiriyor.
Neden Türkler Yurt Dışında Konut Alıyor?
Yüksek faiz oranları, konut arzındaki dengesizlik, kur oynaklığı ve ekonomik belirsizliklerin yanı sıra kiracı ev sahibi sorunları ve hukuki süreçler, Türkiye’den konut alımlarını azaltan diğer etkenler arasında yer alıyor. Konut yatırımı yapanlar, kira konusunda sorun yaşadıklarında uzun ve karmaşık hukuki süreçlerle uğraşmamak adına yurt dışında konut alma eğiliminde olabiliyorlar.
Yüksek fiyatlar, kira dengesizlikleri ve alternatif ülkelerin ortaya çıkması, Türkiye’ye yönelik yabancı ilgisini de olumsuz etkiliyor. Alanında uzman kişiler, iç piyasada artan konut arzı ve güvenli yatırım ortamının sağlanması gerektiğini belirterek, yabancı yatırımcının ilgisinin tekrar canlanmasının konut sektörüne ve döviz girişine olumlu katkı yapacağı konusunda hemfikirler.