Maaş zamları cebe girmeden bitti: Zam fırtınası sürüyor

Asgari Ücret ve Emekliler Zamlarla Karşı Karşıya

Asgari ücretlilerden emeklilere ve özel sektör çalışanlarına kadar toplumun geniş kesimleri, henüz 2025 yılına ait zamlı maaşlarına kavuşmadan, 1 Ocak 2025’te tüm ödeme ve harcamalarında zamlarla karşılaştı. Türkiye, 2025’e vergi ve cezalarda %43.93’lük Yeniden Değerleme Oranı zammıyla, alkollü içeceklerde ve sigarada %7.56’lık Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışıyla, elektrikten suya, kira giderlerinden akaryakıta kadar birçok alanda birbiri ardına gelen zamlarla girdi.

Öğle Yemeği Fiyatları Yükselişte

Sözcü’de yer alan habere göre, son 2 yılın enflasyon liderlerinden olan lokanta ve restoranlarda yılbaşı itibarıyla fiyat artışları başladı. Asgari ücretin ve vergi zamlarının devreye girmesiyle birlikte, lokantalardaki öğle yemeklerinde %10 ila %30 arasında artışlar yaşandı.

Aralık 2024’te 100 gramlık döner dürüm ve bir içecekteki 350 TL’lik fiyat, yeni yılla birlikte %17’lik bir zamla 410 TL’ye çıktı. Yine bir zincir restoranda tercih edilen hamsi tava ve salata menüsü, içecek hariç, aralıkta 394 TL iken, ocak ayında %11’lik artışla 439 TL’ye ulaştı.

Öğle yemeği için popüler olan hamburger menüsünün fiyatı ise bir ayda 427 TL’den 562 TL’ye yükseldi. Bu durumla birlikte beyaz yakalılar dahil birçok çalışan için öğle yemeği için harcanması gereken miktar 500 TL’yi aştı. Ayrıca büyük şehirlerde temel bir ihtiyaç olan 19 litrelik damacana sular da zamlardan nasibini aldı. Online platformlardan verilen siparişlerde 19 litrelik damacana suyun fiyatı, aralıkta 114.90 TL iken bugün %13.15 artışla 129.90 TL’ye çıktı.

Konutlarda Büyük Zam

Son 3 yıldır gündemde olan kira ve konut fiyatlarındaki artışlar, özellikle açıklanan sosyal konut projesiyle birlikte hız kazandı. Konutta enflasyon, 2024 yılında yıllık %63.09’a ulaşırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sosyal konut projelerini duyurmalarının ardından ilan sitelerinde fiyatların bir günde yükselmesi dikkat çekti, bazı konutların fiyatları 500 bin TL’ye kadar artış gösterdi.

Doğal Gaz Bağlantı Bedellerinde Artış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enflasyonu göz önünde bulundurarak, elektrik ve doğal gaz tarifelerinde yıl içinde bir kereye mahsus düzenleme yapabileceklerini açıkladı. Ayrıca Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, doğalgaz hizmetleriyle ilgili bağlantı ve hizmet bedellerine %43.65 ile %77.96 arasında değişen oranlarda zamlar yapıldı.

Bunun yanı sıra, ekmek başta olmak üzere marketlerde birçok ürüne, sigaradan alkole ve akaryakıta kadar birçok temel ihtiyaç maddesine peş peşe zam geldi.

(ALINTI)

Related Posts

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı