Showroom’da insan yerine robot: Chery, otomobil satışında yeni bir dönem başlatıyor

Yapay Zeka Devrimi ve Otomobil Satışında Yeni Dönem Başlıyor

Yapay zeka devrimi, ilk aşamada otomobillerde otonom sürüşle başlamıştı ve ChatGPT telefonlarımıza inmeden çok önce dev teknoloji şirketleri, şoförlerinin işlerini elinden almaya başladı.

Uzun zamandır da, fiziksel olarak insan gibi görünen robotların yapay zeka yetenekleri kazanarak, günlük hayata girmesini bekliyoruz. Bu aşamada hayata geçtikten sonra pek çok insanın işlerini kaybedeceği bir süreç başlamış olacak diyebiliriz.

Elbette devletler, büyük kitlelerin işsiz kalarak toplumsal bir çöküşün yaşanmaması için bu devrimin bir anda gerçekleşmesini istemiyor ve gerekirse yasalar çıkartarak, işletmelerin robot çalıştırmasına kısıtlamalar getirecek hazılırklar planlıyorlar. Ancak bu nesil için olmasa bile gelecek nesillerde insanların çalıştığı iş alanları çok sınırlı olacak zira pek çok işi robotlar yapıyor olacak.

Bu işlerden biri de otomobil satışı olabilir. Zira Çinli otomobil üreticisi Chery, showroom’larında otomobil satışı yapması için yapay zekalı humanoid robotlar kullanmaya başladı.

Chery, 2024 yılının ortalarında bir robotik bölümü kurdu ve o zamandan beri AIMOGA adını verdiği insansı bir robotu tanıttı. AIMOGA, Çok Amaçlı Genetik Algoritmaya Sahip Yapay Zeka anlamına geliyor.

AIMOGA yürüyebiliyor, insan konuşmasını anlayabiliyor (DeepSeek’in AI modelleriyle entegrasyonu sayesinde) ve 10 dilde yanıt verebiliyor. Chery, botun “etkileşimleri geliştiren, kullanıcılara daha doğal ve ilgi çekici bir deneyim sunan insan benzeri bir hareket kütüphanesine” sahip olduğunu söylüyor.

Yine de AMIOGA’yı, henüz bir insan gibi doğal tepkiler vermekten, çevik hareketler yapmaktan uzak, bir tür “reklam aracı” olarak görmek mümkün. Ancak şunu da kabul etmek lazım ki, teknoloji şirketleri yapay zekayı insansı robotlarla birleştirmek için çok çalışıyorlar ve yakın gelecekte, insandan ayırt etmesi zor robotlarla karşılaşacağımıza hepimiz eminiz.

Related Posts

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Artık hiçbir hesap güvende değil! Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

Ortaya çıkarılan yeni veri sızıntısı, çok sayıda platformdaki 16 milyar kullanıcının giriş bilgilerinin çalındığı tespit edildi. Google ve Apple başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının da içinde olduğu bu sızıntıda iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanmayan hesapların daha yüksek tehdit altında olduğu vurgulandı.

Tesla’nın insansı robot projesi Optimus’un başındaki isim şirketten ayrılıyor

Tesla’nın Optimus isimli insansı robot projesini firmanın geleceği için oldukça önemli. Şu sıralar Trump ile bir kriz içerisinde olan Elon Musk, her fırsatta bunu dile getiriyor. Nitekim projenin son aşamasına gelen insansı robotlarının yemek karıştırdığı, çöp topladığı ve yerleri süpürdüğü gibi detaylar ile karşılaşmıştık. Tüm bu süreç yolunda gidiyor gibi gözükse de Optimus projesinden çok önemli bir ayrılık geldi.

Milli yelkenciler Optimist Avrupa Şampiyonası’nda zirvede

İzmir’in Çeşme ilçesinde düzenlenen 2025 Optimist Avrupa Şampiyonası’nda Milli yelkenciler, 1 altın ve 1 bronz madalya alırken, takım halinde de birincilik elde etti.

Beynin fazla çalışmasını önleyecek yüz dövmesi geliştirildi

Sensörler, hava trafik kontrolörleri, kamyon şoförleri ve diğer işçilerin maruz kaldığı zihinsel zorlanmayı izleyerek güvenliklerine katkı sağlayabilir.

Türkiye Para Atletizm Grand Prix’sinde 9 madalya kazandı

Dünya Para Atletizm Grand Prix’sinin altıncı etabında milli takım, 7’si altın, 2’si gümüş 9 madalya kazandı. Millilerden Ali Enes Kaya, T12 100 metre, 200 metre ve 400 metre kategorilerinde üç altın, Serap Demirkapu, F12 gülle atmada ve cirit atmada altın madalya elde etti.