Tarifin Hikayesi
Tam Kıvamında Sütsüz Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo aşurelik buğday
- Yarım kilo nohut
- Yarım kilo kuru fasulye
- 2 su bardağı badem
- 1,5 su bardağı yer fıstığı
- 1,5 su bardağı fındık
- 1,5 su bardağı mısır
- 2 su bardağı kuru üzüm
- 10-15 adet kuru kayısı
- 10 adet kuru incir
- 2 tatlı kaşığı susam
- Yarım tatlı kaşığı çörekotu
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 2 kilo + 2,5 su bardağı şeker
- 10 litreye yakın su (Kıvamını nasıl seviyorsanız ona göre ekleyebilirsiniz)
Tam Kıvamında Sütsüz Aşure Tarifi Yapılışı
- Öncelikle buğday, nohut ve kuru fasulyeyi bol suyla yıkayıp akşamdan ıslatalım. Sabah hepsini ayrı tencereler de haşlayalım.
- Ben buğdayı düdüklü tencerede 3 litre kadar suyla 40 dakika kadar haşlayıp 1-2 saat dinlendiriyorum. Daha güzel şişiyor ve nişastasını daha güzel bırakıyor.
- Bu arada meyveleri ıslatalım sularını birkaç kez değiştirip küçük doğrayalım. Bademi sıcak suda bekletip kabuğunu soyalım.
- Aşuremizi büyük bir tencereye alıp buğdayı boşaltın ve 5 litre kadar kaynar suyu ekleyip 15-20 dakika kadar pişirelim.
- Sırasıyla nohut, kuru fasulye, mısır ve kuruyemişleri koyalım. Ve 15 dakika kadar daha pişirelim. Koyu olduysa 2-3 litre daha kaynar su ekleyebilirsiniz.
- Meyveleri sona doğru ekleyelim ve rengini karartmasın.
- Sona doğru meyveleri ve karanfili ekleyelim. Şekerini de ekleyelim ve bir 5-10 dakika daha pişirip kıvamını kontrol edip ocaktan indirelim.
- Dilediğiniz gibi kuş, üzümü, susam, nar ya da tarçınla süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.