Tesla’nın insansı robot projesi Optimus’un başındaki isim şirketten ayrılıyor

Milan Kovac Tesla’dan Ayrıldı: Optimus Projesi Yöneticisi Görevinden Ayrıldı

Tesla’nın Optimus projesinin başındaki isim Milan Kovac, şirketten ayrıldığını duyurdu. Kovac, 2016 yılında Autopilot ekibine mühendis olarak katılmış ve 2022’de Optimus projesinin başına geçmişti. Kişisel X hesabından yaptığı paylaşımda Kovac, ailesine daha yakın olma arzusundan dolayı bu kararı aldığını ve uzun bir süredir evinden uzakta yaşadığını belirtti. Bu açıklama, spekülasyonlara yönelik bir cevap niteliğindeydi.

Kovac, ayrılığının tamamen kişisel sebeplere dayandığını vurgulayarak Elon Musk ve Tesla ekibine olan desteklerinin “sarsılmaz” olduğunu özellikle belirtti. Bu ifadeyle, ayrılığının Musk’ın siyasi söylemleri veya ABD başkanıyla yaşadığı gerginliklerle hiçbir ilgisi olmadığını ima etmiş oldu. Ayrıca, ayrılıktan sonra yapılan açıklamalara rağmen hala bu durumun etkili olduğunu düşünenler de vardı.

Tesla, insansı robot projesi Optimus’u ilk kez 2021 yılında duyurmuş ancak gerçek bir prototipi ancak 2022 yılında sergileyebilmişti. Musk, o dönem Optimus’un saatte 8 kilometre hızla yürüyebileceğini, yaklaşık 20 kiloluk yükleri taşıyabileceğini ve seri üretimle birlikte birim fiyatının 20.000 dolar civarında olacağını söylemişti. Hatta, bu robotun Tesla’yı 25 trilyon dolarlık bir şirket haline getirebileceğini bile iddia etmişti.

Optimus’un şimdiye kadar sergilediği yetenekler arasında yumurta tutmak, yemek yapmak, çamaşır katlamak ve çöp atmak gibi işler bulunuyor. Ancak hala piyasaya çıkış tarihi netleşmemiş durumda. Musk, geçtiğimiz nisan ayında Çin’in nadir toprak mıknatısı ihracatına getirdiği kısıtlamaların üretimi etkilediğini açıklamıştı. Bu durum, robotun yakın zamanda piyasaya sürülmesini zorlaştırıyor.

Bloomberg’in haberine göre, Kovac şirketten hemen ayrılıyor ve görevlerini artık Tesla’nın Autopilot biriminin lideri Ashok Elluswamy devralacak.

Related Posts

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Artık hiçbir hesap güvende değil! Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

Ortaya çıkarılan yeni veri sızıntısı, çok sayıda platformdaki 16 milyar kullanıcının giriş bilgilerinin çalındığı tespit edildi. Google ve Apple başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının da içinde olduğu bu sızıntıda iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanmayan hesapların daha yüksek tehdit altında olduğu vurgulandı.

Milli yelkenciler Optimist Avrupa Şampiyonası’nda zirvede

İzmir’in Çeşme ilçesinde düzenlenen 2025 Optimist Avrupa Şampiyonası’nda Milli yelkenciler, 1 altın ve 1 bronz madalya alırken, takım halinde de birincilik elde etti.

Beynin fazla çalışmasını önleyecek yüz dövmesi geliştirildi

Sensörler, hava trafik kontrolörleri, kamyon şoförleri ve diğer işçilerin maruz kaldığı zihinsel zorlanmayı izleyerek güvenliklerine katkı sağlayabilir.

Türkiye Para Atletizm Grand Prix’sinde 9 madalya kazandı

Dünya Para Atletizm Grand Prix’sinin altıncı etabında milli takım, 7’si altın, 2’si gümüş 9 madalya kazandı. Millilerden Ali Enes Kaya, T12 100 metre, 200 metre ve 400 metre kategorilerinde üç altın, Serap Demirkapu, F12 gülle atmada ve cirit atmada altın madalya elde etti.

NotebookLM yapay zeka uygulamasının mobil sürümü çıktı

Android platformunda yayınlanan Google’ın yapay zekası, kısa bir süre sonra iOS versiyonuyla da kullanıcıların beğenisine sunuldu.