Bu yıl 77’ncisi düzenlenen Yunus Nadi Mükafatları dün gazetemizin Şişli’deki binasında sahipleriyle buluştu.
2022 Yunus Nadi Ödülleri’nde, hikaye kolunda 77, roman kolunda 106, şiir kolunda 94, toplumsal bilimler araştırması kısmında 20, karikatür kolunda 28, fotoğraf kolunda 8 olmak üzere toplam 333 yapıt değerlendirildi. 77. Yunus Nadi Mükafatları; “Roman” kısmında Belgin Bıyıkoğlu’na, “Öykü” kısmında Kâmil Erdem’e, “Sosyal Bilimler Araştırması” kısmında Prof. Dr. Mustafa Aktar’a, “Karikatür” kısmında Birol Çün’e ve “Şiir” kolunda ise Güray Öz’e dün verildi.
Yunus Nadi
Ödül merasiminden evvel konuşma yapan gazetemiz imtiyaz sahibi ve Cumhuriyet Vakfı Lideri Dr. Alev Coşkun, “Bu kurum 100 yıldan beri Aydınlanma yolunda, aklın öne çıkması yolunda, çağdaş bir ülke yaratılmasının çabasında en ön safta savaşını sürdürüyor ve sürdürecektir. Türkiye’nin çağdaşlaşmasında bir simge olan Yunus Nadi Ödülleri’nin sürmesi önemlidir” tabirlerini kullandı.
“CUMHURİYET VE NADİ SÖZCÜKLERİ ÇOK ÖNEMLİ”
Mustafa Aktar ve Alev Coşkun
Seçici heyeti Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Dr. Alev Coşkun, Prof. Dr. Emre Kongar, Prof. Dr. Örsan Kunter Öymen, Prof. Dr. Barış Doster, Prof. Dr. Şaduman Halıcı ve Osman Selim Kocahanoğlu’ndan oluşan “Sosyal Bilimler Araştırması” mükafatını bu yıl, Mustafa Aktar’ın “Rasathane ile Bilimde Yüz Elli Yıl” kitabı aldı. Merasim sonrası hislerini paylaşan Aktar, şöyle konuştu: “Çok keyifli olduk. Zira bizim nesil için Cumhuriyet gazetesi ve Yunus Nadi sözcükleri çok kıymetli, çok derinlere kazınmış isimler. O açıdan şad oldum. Biraz şaşırdım da… Zira ben toplumsal bilimlerden değil, fizik ve fen bilimlerinden geliyorum. Lakin yaptığım araştırma toplumsal bilimler mükafatı kazandı. Bu da benim için büyük memnunluk kaynağı. Bu tahminen de hayatımda yaptığım tek toplumsal bilimler araştırması olacak. Çok yürekten yaptığım bir araştırmaydı, zira Kandilli Rasathanesi çok kıymetli bir kuruluş.”
“BULUTLAR DAHA RENKLİ GÖRÜNÜYOR”
Bilge Sancı ve Ali Sirmen
“Öykü” kısmında, Hikmet Altınkaynak, Sezer Ateş Ayvaz, Seval Şahin, Mehmet Vakit Saçlıoğlu ve Murat Yalçın’dan oluşan seçici konsey mükafata, Kâmil Erdem’in “Yok Yolcu” isimli yapıtını paha gördü. Mükafatı, rahatsızlığı nedeniyle merasime katılamayan Kâmil Erdem’in yerine alan Sel Yayıncılık Genel Yayın Direktörü Bilge Sancı aldı. Mükafatı Cumhuriyet Vakfı Lider Vekili ve gazetemiz muharriri Ali Sirmen’in elinden alan Sancı, aktifliğe katılamayan Kâmil Erdem’in “Ödüller kuşkusuz özendirici oluyor. Süreksiz olarak duygulanım yaşıyorum. Bulutlar daha renkli görünüyor. Lakin ondan sonra bir yük sırtlanmış üzere oluyorum. Gerimi kollamaya başlıyorum. Şu sözcük o köşe başında oturup kalmalı mıydı? Şu cümle mükafatı lekeler mi üzere verimsiz bir devir geçiriyorum. Neyse ki çağın suratı imdada yetişiyor, süratle unutup mükafatı filan, günlük olağan eytişime geçiyorum sözcüklerle ve yerli yerine oturuyor her şey” dediğini belirtti.
“GURURLUYUM VE ONUR DUYUYORUM”
Belgin Bıyıkoğlu ve Zeynep Aliye
Roman kısmında, Konur Ertop, Asuman Kafaoğlu Büke, Zeynep Aliye, Öner Yağcı, Gamze Akdemir’den oluşan seçici şura tarafından mükafatın Belgin Bıyıkoğlu’nun “Dünya Döner Renkler Kalır” isimli kitabına verilmesi kararlaştırıldı. Mükafatı müellifimiz Zeynep Aliye’den alan Bıyıkoğlu, ödül merasimi sonrası hislerini şöyle lisana getirdi: “Çok memnunum, gururluyum. Onur duyuyorum. Cumhuriyet gazetesi 17 yaşımdan beri okuduğum bir gazete. Cumhuriyet unsurlarına gönülden bağlıyız. Bilhassa şu günlerde daha çok sarılmamız gerekiyor. Kitabımda da bir kahramanın, bir kurtarıcının gelip bizi kurtarmayacağını, hepimizin kahraman olacağını sezdirmeye çalıştım. Hem etraf hem dünya hem insanlık için artık kapitalizmin son noktasındayız. Bu türlü bir sisteme kayıtsız kalmamamız lazım. Hepimizin gayret etmesi gerekiyor. İnsanlığı yine ayağa kaldırmamız gerek.”
“CUMHURİYET BİR ÜNİVERSİTE”
Birol Çün ve Erdal Atabek
Metin Peker, Kamil Masaracı, Muhittin Köroğlu, Zafer Temoçin, Akdağ Saydut ve Murat Sayın’dan oluşan seçici şura bu yıl “Karikatür” kısmındaki mükafatı Birol Çün’ün yapıtına verdi. Çün, ödül merasimi sonrası hislerini şöyle lisana getirdi: “Cumhuriyet’i gazete olarak değil, bir okul olarak görüyorum. Hatta bir üniversite… Onun ışığıyla biz sanatkarlar prizma vazifesi görüyoruz. O kadar aydınlattı ki bizi… Ben bugüne kadar 50’ye yakın ödül aldım. Bunun yüzde 85’ini Cumhuriyet’e borçluyum. Mübalağa etmiyorum. O kadar doyurucu bir gazete ki inanılmaz bilgiler alıyoruz, dünyayla ilgili olsun, politik olsun, genel kültür olsun… Üniversiteyi bitirmiş üzere olduk. Üniversite mezunu arkadaşlarımla konuşuyoruz, bakıyorum; Cumhuriyet’ten aldığım bilgilerle her türlü mevzuda şakır şakır konuşabiliyorum. Bundan büyük hoşluk olabilir mi?”
Karikatür mükafatını sunan gazetemiz muharriri Dr. Erdal Atabek ise “Karikatüristler dünyayı yine çizen insanlardır. Bu sanatı yaratan ve yaşatan bütün sanatkarlarımıza muvaffakiyetler diliyor ve hürmetler sunuyorum” diye konuştu.
“ÖDÜL ALMANIN KIVANCINI YAŞIYORUM”
Birol Kalpaklı ve Hikmet Altınkaynak
“Şiir” kısmında Ataol Behramoğlu, Doğan Hızlan, Turgay Fişekçi, Eray Canberk ve Hüseyin Yurttaş’tan oluşan seçici konseyin, “Dinleyin Size Bir Şey Söylüyorum” kitabıyla mükafata paha gördüğü Güray Öz ismine mükafatı yeğeni Birol Kalpaklı, gazetemiz müellifi Hikmet Altınkaynak’tan aldı. Merasime katılamayan Güray Öz ise merasime ilettiği mektupta şunları dedi:
“Şiirlerimin Yunus Nadi Ödülü’ne layık görülmesinin kıvancını yaşıyorum. Dinleyin Size Bir şey Söylüyorum ismi altında topladığım şiirlerimin omurgasını Silivri Tutukevi’nde yazdığım şiirler oluşturuyor. Şiirlerimin gün yüzü görmesini okurlarla buluşmasını sağlayan Kırmızı Kedi Yayınevi’ne bilhassa çok teşekkür ediyorum. Zira ülkenin ve yayıncılığın bu güç vakitlerinde şiir yayımlamaktan vazgeçmediler, sağ olun.”