Yapay zekaya kibar olmak on milyonlarca dolara mal oluyor

Euronews ve Altman: Nazik İfadelerin Elektrik Faturasına Etkisi

Euronews’te X platformunda bir kullanıcının nazik ifadelerin elektrik faturasına etkisini sorması üzerine Altman, bunu “iyi harcanmış on milyonlarca dolar” olarak tanımladı. Bu esprili yanıt, yapay zekânın her kelimenin işlem maliyeti olduğu gerçeğini vurguladı.

Teknik açıdan bakıldığında, nazik dil kullanımı daha fazla işlem gücü gerektiriyor. Bu durum ChatGPT’nin çalıştığı veri merkezlerinin enerji tüketimini ve soğutma ihtiyacını artırıyor. Yüksek hesaplama gücü ve soğutma sistemlerinin elektrik tüketimini ciddi ölçüde etkilediğini söylemek mümkün.

Ancak bazı uzmanlar, nazik ifadelerin maliyet yaratmanın ötesinde daha verimli yanıtlar alınmasına katkı sağladığını savunuyor. Microsoft’un tasarım yöneticisi Kurtis Beavers, bu tür ifadelerin daha işbirlikçi ve düşünülmüş cevapları teşvik ettiğini belirtiyor.

Microsoft WorkLab’in yayımladığı bir notta, yapay zekânın kullanıcının diline göre yanıt verdiği ve profesyonellik ile tona önem verdiği ifade ediliyor. Yani, yapay zekânın duyguları olmasa da, iletişim kalitesi kullanılan dile göre değişebiliyor.

800 Milyonu Aşan Aktif Kullanıcı Sayısı

Sam Altman, ChatGPT’nin hızla artan kullanıcı sayısına da dikkat çekti. 11 Nisan’da TED küratörü Chris Anderson ile gerçekleştirdiği sohbette, haftalık aktif kullanıcı sayısının 800 milyona yaklaştığını söyledi. Bu rakam, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una denk geliyor.

Related Posts

Ebrar Keskin’den altın madalya

Milli para atlet Ebrar Keskin, Çekya’da devam eden Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağında gülle atmada altın madalya kazandı.

Türkiye çip üretiminde uzun vadeli planlara odaklanıyor

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını kendi karşılamayı hedefliyor.

Artık hiçbir hesap güvende değil! Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

Ortaya çıkarılan yeni veri sızıntısı, çok sayıda platformdaki 16 milyar kullanıcının giriş bilgilerinin çalındığı tespit edildi. Google ve Apple başta olmak üzere çok sayıda sosyal medya hesabının da içinde olduğu bu sızıntıda iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanmayan hesapların daha yüksek tehdit altında olduğu vurgulandı.

Tesla’nın insansı robot projesi Optimus’un başındaki isim şirketten ayrılıyor

Tesla’nın Optimus isimli insansı robot projesini firmanın geleceği için oldukça önemli. Şu sıralar Trump ile bir kriz içerisinde olan Elon Musk, her fırsatta bunu dile getiriyor. Nitekim projenin son aşamasına gelen insansı robotlarının yemek karıştırdığı, çöp topladığı ve yerleri süpürdüğü gibi detaylar ile karşılaşmıştık. Tüm bu süreç yolunda gidiyor gibi gözükse de Optimus projesinden çok önemli bir ayrılık geldi.

Milli yelkenciler Optimist Avrupa Şampiyonası’nda zirvede

İzmir’in Çeşme ilçesinde düzenlenen 2025 Optimist Avrupa Şampiyonası’nda Milli yelkenciler, 1 altın ve 1 bronz madalya alırken, takım halinde de birincilik elde etti.

Beynin fazla çalışmasını önleyecek yüz dövmesi geliştirildi

Sensörler, hava trafik kontrolörleri, kamyon şoförleri ve diğer işçilerin maruz kaldığı zihinsel zorlanmayı izleyerek güvenliklerine katkı sağlayabilir.