Yeni Papa 14. Leo Vatikan’da halkla bir araya geldi, Papa Francis’in mezarı başında dua etti

T24 Dış Haberler

Katolik Kilisesi’nin yeni lideri Papa 14. Leo, Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda halkla ilk kez bir araya gelerek pazar duasını ve kutsamasını gerçekleştirecek.

Perşembe günü bacadan çıkan beyaz dumanla seçildiği açıklanan Papa, halka açık ilk konuşmasında Meryem Ana onuruna “Regina Caeli” duasını okuyacak. Daha sonra Aziz Petrus Bazilikası’nda pazar ayinini yönetecek ve meydanda toplanan kalabalığı kutsayacak.

Papa 14. Leo, Santa Maria Maggiore Bazilikası’nda selefi Papa Franciscus‘un mezarı başında dua etti.

Yeni Papa’nın resmi göreve başlama töreni 18 Mayıs Cumartesi günü Aziz Petrus Meydanı’nda düzenlenecek ayinle gerçekleşecek.

Papa 14. Leo, iki gün süren konklavın ardından Katolik Kilisesi’nin 267. lideri olarak seçildi. Seçimin ardından cuma günü Sistina Şapeli’nde ilk ayinini yönetti, cumartesi günü ise kardinallerle bir araya geldi.

Selefinin “kıymetli mirasını” sürdüreceğine söz veren Papa 14. Leo, misyonerlik faaliyetlerinin ve diyaloğun önemini vurgulayarak toplumun en zayıf ve dışlanmış kesimlerine yönelik hassasiyet çağrısında bulundu.

Yapay zekâ ve teknolojideki gelişmelere de değinen Papa, bu ilerlemeler karşısında Kilise’nin insan onuru ve adaletin savunulmasında kritik rol oynadığını belirtti.

Yeni Papa pazartesi günü medya mensuplarıyla bir araya gelecek. Bir sonraki pazar günü gerçekleşecek resmi açılış ayininde çok sayıda devlet başkanı ve üst düzey yetkilinin huzurunda vaaz verecek.

69 yaşındaki 14. Leo, Aziz Petrus’un tahtına oturan ilk Amerikalı Papa olurken, Latin Amerika kökenli ikinci Papa unvanını da taşıyor. ABD’nin Chicago kentinde Robert Francis Prevost adıyla doğan Papa, uzun yıllar Peru’da misyonerlik yaptıktan sonra bu ülkede başpiskoposluk görevine getirildi. Peru vatandaşı olan Papa, 1.4 milyar kişilik küresel Katolik cemaate liderlik edecek.

Yeni Papa, geçen ay hayatını kaybeden Papa Franciscus’un göçmenler, yoksullar ve çevre konularındaki görüşlerine yakınlığıyla tanınıyor. İlk konuşmasında halka “barış ve adalet arayışı içinde birleşmiş bir kilise olarak birlikte yürümek” istediğini ifade etti.

Related Posts

İsrail yanlısı İngiliz avukatlardan mide bulandıran açıklama: Savaşın Gazze’de “obeziteyi düşüreceğini” söylediler

İngiltere’de İsrail haklarını savunan avukatların yer aldığı sivil toplum örgütünün, Gazze’deki İsrail saldırılarının “obeziteyi düşürmüş olabileceği” yönündeki açıklaması tepki çekti.

Putin: Kiev’e herhangi bir ön koşul olmaksızın doğrudan müzakerelere İstanbul’da devam etmeyi öneriyoruz

Putin, Kiev’e herhangi bir ön koşul olmaksızın doğrudan müzakerelere devam etmeyi ve 15 Mayıs’ta İstanbul’da başlamayı teklif etiklerini belirtti.

Gazze’de can kaybı 52 bin 810’a çıktı

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 23 artarak 52 bin 810’a yükseldi.

BBP lideri Destici: Silah bırakma işi sadece PKK ile sınırlı kalmamalı

BBP lideri Destici: Silah bırakma işi sadece PKK ile sınırlı kalmamalı

SÖZCÜ’nün torpil haberi meclis gündeminde

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, SÖZCÜ’nün Karaman İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen ve kamuoyunda torpil iddialarıyla tartışma yaratan daimî işçi alımı haberini TBMM gündemine taşıdı. Ünver, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, işe alınan kişilerin büyük bölümünün iktidar partisinin teşkilat mensuplarının yakınları olduğuna dair iddiaları sordu.

Özel’e isim vermeden ‘geçmiş olsun’ diyen Bahçeli’ye MHP’li isimden övgü

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ‘bir siyasi kurumun yöneticisi’ olarak tanımlamasını MHP’li Feti Yıldız, sosyal medya üzerinden övdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir