Yine İsrail yine PKK desteği… Dışişleri Bakanı: Şam’daki yönetim çetedir, oyuncudur… ‘YPG’nin özerkliği bitmemeli’

İsrail Dışişleri Bakanı Sa’ar, Suriye Yönetimini Hedef Aldı ve PKK-YPG Konusunda Batı’yı Uyardı

İsrail Dışişleri Bakanı Sa’ar, The Jaruselam Post’a yaptığı açıklamada, Suriye’deki yeni yönetimi sert sözlerle eleştirdi ve PKK-YPG’nin korunması konusunda Batı’ya çağrıda bulundu. YPG elebaşı Mazlum Abdi de, HTŞ ile ilişkilerini ve Türkiye’nin olası operasyonuna karşı planlarını açıkladı.

İsrail sitesindeki haber şu şekilde:

Sa’ar’a göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ve Suriye Silahlı Kuvvetleri’nin devrilmesinin ardından ülke, çeşitli gruplar ve aşırılık yanlısı ideolojilerle parçalanmış bir hal aldı. Sa’ar, Suriye’nin yeni lideri olarak tanınan El Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed El Culani’nin endişe verici bir figür olduğunu belirtti.

HTŞ İÇİN SERT ELEŞTİRİ

İsrail Dışişleri Bakanı, Şam’daki rejimi bir çete olarak nitelendirerek, İdlib gibi bölgelerin aşırı ideolojilere sahip İslamcı gruplar tarafından kontrol edildiğini vurguladı. “Bu sözde liderlik İdlib çetesidir, kapsayıcı bir otorite değildir. Bunlar son derece aşırı bir dünya görüşüne sahip İslamcılardır” ifadelerine yer verdi.

‘HTŞ YALANLARLA DOLU’

Sa’ar, Suriye’deki yeni yönetimin Batı’yı kandırdığını iddia ederek, kadın yargıçların görevden alınması talebi gibi uygulamalarla gerçek yüzlerini gizlediklerini savundu. “Bu İslamcı bir rejim, ılımlı bir rejim değil” diyen Bakan, Batı’nın Şam’la ilişki kurmasının anlaşılmaz olduğunu belirtti.

BATI’NIN AMACI: RUSYA KARŞITLIĞI

İsrail Dışişleri Bakanına göre, Suriye’nin yeni yönetiminin tanınmasının arkasındaki bir diğer motivasyon da Rusya karşıtlığı. Sa’ar, bu durumun Avrupa Birliği içinde memnuniyet yarattığını ancak Julani ve yanındakilerin hızla rehabilite edilmesinin endişe verici olduğunu ifade etti.

İsrailli Bakan, Suriye’deki istikrarsızlık devam ettiği sürece Tel Aviv’in bölgesel müdahalelerine devam edeceğini belirtti.

İSRAİL PKK İÇİN ENDİŞE DUYUYOR

Sa’ar, gündemi meşgul eden PKK-YPG meselesiyle ilgili olarak Ankara’yı kızdıracak açıklamalarda bulunarak uluslararası topluma sorumluluklarını hatırlattı. Bakan, PKK-YPG’nin terörle mücadelede önemli bir rol oynadığını ve onlara destek sağlamanın bir diplomatik ve ahlaki sorumluluk olduğunu savundu.

YPG Lideri Şartlarını Sıraladı

Suriye’deki PKK’nın (YPG) lideri Mazlum Abdi ise Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, HTŞ ile doğrudan müzakerelerin başlatılmadığını ve yeni Suriye ordusuyla birleşmeye hazır olduklarını ancak uygun şartlarda anlaşma sağlanması gerektiğini vurguladı. Abdi, Türkiye’nin olası bir Aynel Arab operasyonuna karşı uluslararası koalisyonla gerilimi azaltmaya çalıştıklarını belirtti ve Türkiye’nin önerilerine yanıt vermediğini söyledi. Kısacası, Suriye’deki gelişmeler hala belirsizliğini koruyor.

Related Posts

Malezya-İran mahkum takası: 88 kişi ülkesine gönderildi

İran resmi haber ajansı IRNA, Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı. Açıklamada, “Malezya’da hapis cezasına çarptırılan 88 İran vatandaşı, iki ülke arasında imzalanan mahkum nakli anlaşması doğrultusunda, cezalarının kalan kısmını …

Kardinaller, geleneksel papalık seçimi (konklav) öncesi ayinini yaptı

Vatikan’da Katolik Kilisesi’nin yeni papasını belirlemek üzere seçim süreci (Konklav) başladı.

Pakistan Hint Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

Pakistan Yeni Delhi hükümetinin saldırılarını protesto etti. Hindistan’ın ‘Pakistan’ın egemenliğini açık bir şekilde ihlal ettiği’ vurgulanarak bölgesel barışı ve istikrarı tehdit ettiği için uyarıldığı açıklandı. PAKİSTAN HİNT MASLAHATGÜZARINI …

Lise eğitimi değişiyor mu? Masada 3 seçenek var

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, lise eğitimine daha esnek bir yapı kazandırmak için çalışmalara başladığı gündeme düştü. Bahsedilen yeni düzenlemeyle 4+4+4 şeklindeki 12 yıllık zorunlu eğitimin lise 3 ve 4’üncü sınıfına daha esnek bir yapının kazandırılacağı konuşuluyor.

2025 Hindistan Pakistan savaşı: İki ülke neden savaşıyor, Keşmir sorunu nedir?

Kuzey bölgelerdeki gerilimi tırmandıran Hindistan, dün başlattığı “Sindoor Operasyonu” kapsamında Pakistan’ın dokuz farklı noktasına füze saldırısı düzenledi. Yetkililer, operasyonun terör kaynaklı altyapıyı hedef aldığını belirtse de Mumbai yönetiminin bu adımı, iki nükleer güç arasındaki ilişkileri bir kez daha gerdi.

AB Zirvesi’ne katılacak

Avrupa güvenliğinin son günlerde sık sık tartışıldığı dönemde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na (Gymnich) katılacak. Türkiye, bu önemli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir